Zitakula – Oasis
Door op 01 juni 2017

Band: Zitakula
Album_title: Oasis
Genre: World/Afrobeat, World/Soul/Funk/Jazz, World/Afrikaans/Braziliaans
Release_date: 04/21/2017
Label: Eigen beheer
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3640517
Oasis Zitakula
4
4

Als je verwachting bij de titel van het Zitakula een oase van rust is, dan is het tijd je verwachtingen ernstig bij te stellen. Enkel en alleen als opzwepende ritmes, de klanken van Brazilië, funk en Afrobeat, wat lichte psychedelica, een vleug ska hier en daar en dat alles gekruid met strakke en afwisselende percussie, een blazerssectie die hele oases in hun geheel in vuur en vlam weten te zetten en een bevlogen en krachtige zangeres jouw idee van rust zijn, dan, ja, dan, brengt dit debuut voor jou een oase van rust en gelukzaligheid. Het is het Amsterdams gezelschap gelukt een debuut te maken dat de zomer naar elk jaargetijde weet te brengen, dat een onweerstaanbaar live gevoel in zich draagt en waar zelfs de meest verstokte niet-danser onwillekeurige dansbewegingen van gaat maken.

Zitakula’s livereputatie staat al jaren als een huis. Zo speelden ze in 2015 op het Zomerparkfeest in Venlo waar ze de tweede dag met hun set afsloten en speelden ze daarnaast zowel op de Zwarte Cross, het Valkhoffestival, op Noorderslag en op Oerol: allemaal festivals waar je je live juist ook kunt bewijzen. Het debuut maakt duidelijk aan de luisteraar die de band nog niet live wist te zien, dat de band de kwaliteiten en de nummers in huis heeft om van die live optredens een vurig en bruisend feestje te maken. Daarbij weet het zeer energieke Frenzy het album te openen op de manier waarop spinazie Popeye energie gaf.  Laat je niet verassen door de ogenschijnlijke rust die het basloopje soms uitstraalt, het nummer heeft je snel in zijn greep en bij de les. Children Of The Sun mengt een heerlijke jaren ‘70 pschydelische feel met funkkracht terwijl zangeres Sandy Miessi Bakomi in haar zanglijnen ook nog Zuidamerikaanse invloeden lijkt te verwerken. Bonzenga brengt de Afrobeat de huiskamer in met weer sterke zang van Sandy. De muziek van de band zit haar als gegoten: haar stem danst als het ware met de muziek. Bijzonder hoe de synergie van de band met Sandy werkt: ze was nog geen half jaar bij de band toen het debuut werd opgenomen.

Why So Mad swingt poppy met invloeden uit de hiphop, jazz en funk en is met de blazerssectie het perfecte antwoord op elke verongelijktheid die je zou kunnen voelen. Zeker in deze tijd waar vooral het mogen uiten van elke vorm van ongenoegen zowat tot mensenrecht is verheven, is deze relativerende boodschap een welkome. Als Mirage vervolgens klinkt, kun je als luisteraar zomaar helemaal ingepakt zijn. De swing van het nummer staat andermaal buiten kijf en het heeft een mysterieuze magie die volledig in de hand wordt gewerkt door het contrast tussen de blazerssectie, het basloopje, de toetsen, de percussie en de bij vlagen onderkoelde gitaar. Zeer fraaie brug in dit nummer ook als de stemming midden in het nummer wijzigt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de fraaie kleurige hoes, passend bij de muziek. Ook het hoesontwerp is zeer aansprekend.

Het album biedt nog vijf andere mooie nummers waarin de verschillende muzikanten sparren met hun uiteenlopende wereldse klanken, of dat nu de Afrobeat is, de funk, de jazzsfeer die aan een nummer wordt toegevoegd, de pop of hiphop, het is een album dat genoeg te ontdekken geeft en waarin de gidsende stem van Sandy je vol vuur en beleving meeneemt. De band heeft er hard aan gewerkt om dit album te maken. Die inspanningen zijn niet voor niets geweest. Oasis is een debuut om trots op te zijn. Terwijl The Silk Road nog een keer klinkt, is er de wetenschap dat verblijf in deze oase nooit te lang kan duren: een zeer fraaie kennismaking met een band die geïnspireerd en gedreven klinkt en daarmee weet te inspireren. Wolf Bierens op alt sax, Mark Oomen  op tenor sax en gitaar, Luc Janssens op trompet, Mathijs Boom op toetsen, Camiel van Zilfhout op gitaar, Pieter Wolter op bas en Robbert Jaspers op drums en Sandy op zang een spetterend visitekaartje afgegeven. Loop de kans niet mis Zitakula in een live omgeving te zien en te horen. Mooi!

Tracklisting Oasis:

  1. Frenzy
  2. Children Of The Sun
  3. Bonzenga
  4. Why So Mad
  5. Mirage
  6. Bwanya
  7. Quicksand
  8. Missing Home
  9. The Silk Road
  10. Georgine