Zeep – People & Things
Door op 01 november 2009

Band: Zeep
Album_title: People & Things
Genre: World/Pop
Release_date: 10/01/2009
Label: Crammed
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 2673320
People & Things Zeep
3
3

Zangeres Nina Miranda en multi-instrumentalist Chris Franck werkten voordat ze Zeep begonnen al geruime tijd samen. In het begin van de jaren negentig richtten ze de band Da Lata op en later vormden ze samen met Marc Brown de band Smoke City, die in 1997 een grote hit had met het nummer Underwater Love.

Nina, de dochter van de Braziliaanse kunstenaar Luiz Aquila, werkte eerder samen met Nitin Sawney, Bebel Gilberto en Spiller maar maakte vooral indruk door haar bijdrage aan het album van Troubleman, waar zij met het swingende Toda Hora de basis legt voor het succes van zijn overigens sublieme album Time Out Of Mind. Na het succes van hun eerste Zeep-album Chris Franck & Nina Miranda Present: Zeep, is People & Things een korte (33 minuten), doch geslaagde opvolger.

Het absolute hoogtepunt van de plaat is de prachtige remake van Ghost Town (Isso Não Da) van The Specials, herschreven in het Portugees. Het grootste compliment voor deze versie kregen ze van The Specials zelf: Jerry Dammers was zo enthousiast dat hij graag de achtergrondzang voor zijn rekening wilde nemen. Het grootste deel van People & Things is ingeruimd voor lichtvoetige relaxpop, doorspekt met humor en variatie. Wat dacht u van een titel als Elasticated Master Peace?, een uitstekende opener, met onverwachte kermisklanken als tussenstuk, die meteen de nieuwsgierigheid wekt naar het vervolg. Het nummer Desert klinkt als een toepasselijke soundtrack van een spaghettiwestern en met catchy nummers als Trem Skit, het zwoele Just A Litte Bit, de prima song Heads You Win en de ontspannen afsluiter Lazy, laat Zeep horen nog genoeg inspiratie te hebben voor het schrijven van pakkende popsongs. Het meest experimentele nummer is Abstrata, met de eerder genoemde vader Luiz Aquila die de gespoken inleiding verzorgt.

Op People & Things leggen Miranda en Chris de relatie bloot tussen mensen en middelen, in een doorlopend veranderende samenleving, waarbij hun muziekstijl de constante en verbindende factor blijft.

Tracklisting People & Things:

 1. Elasticated Master Peace
 2. Desert
 3. Hidden Surprises
 4. Light Your Touch
 5. Ghost Town (Isso Não Da)
 6. Trem Skit
 7. Heads You Win
 8. Know More Now
 9. Just A Little Bit
 10. Abstrata
 11. Elina E O Sol
 12. Lazy