Zé Luis brengt Kaapverdië naar Nederland
Door op 16 maart 2015

Ze LuisDe Kaapverdische zanger Zé Luis is ondanks zijn 61 jaar een zanger in opkomst. Al jaren zingt hij informeel voor Kaapverdische publiek. Nu, voor het eerst, krijgt de rest van de wereld de kans om zijn warme, betoverende stem te horen. Met het album Seranata (2013) presenteerde hij zich voor het eerst voor een internationaal publiek. Hij is geïnspireerd door fado’s en door de morna’s van zijn land.

José Luis werd geboren in Praia in 1953. Zijn moeder bracht twee grote passies op hem over: muziek en koken. Zoals de fado en de morna’s die ze thuis zong. José Luís  identificeert zich volledig met de morna, de stijl die wereldwijd bekend werd door wijlen Cesaria Evora. Voor de zanger, is dit genre de Kaapverdische stijl met de sterkste romantische expressie. De combinatie van verdriet, melancholie en sensualiteit is geworteld in de ziel van zijn volk.

Op zijn achtste emigreerde José’s familie naar Principe, een van de twee eilanden die São Tomé en Principe vormen. De archipel was was toen net als Kaapverdië een Portugese kolonie. Velen hoopten op een beter leven weg van de armoede en hongersnood op Kaapverdië, sommigen waren eigenlijk gedwongen om daarheen te verhuizen door de Portugese autoriteiten. Tijdens bijeenkomsten werd de morna gezongen, het was de manier om de heimwee naar hun vaderland tot uitdrukking te brengen via deze in ‘sodade’ (weemoed) gedrenkte muziekstijl.

In 1969 keerde Zé Luis terug naar zijn vaderland en begon deel te nemen aan het muzikale leven van zijn land. Velen genoten van hem en hij kreeg de erkenning die hij verdiende. Toch leidde hij een eenvoudig leven, werkte als timmerman. Muziek was altijd zijn grote passie, een essentieel onderdeel van zijn leven, maar het was in feite alleen voor zijn eigen plezier. Maar nu, op een leeftijd dat de meeste mensen zijn aan hun pensioen denken, heeft Zé Luís besloten zijn zangkunst te delen met de rest van de wereld. Zijn eerste album Serenata werd uitgebracht door het Lusafrica label dat in het verleden ook Cesaria Evora groot maakte.

Serenata staat vol morna’s en andere typische Kaapverdische stijlen als coladeira en mazurka. Hij wordt daarbij slechts begeleid door gitaar en cavaquinho, dat kleine licht klinkende snaarinstrument van Kaapverdië en Brazilië. Hij brengt met zijn liederen net als wijlen Cesaria Evora zo mooi kon, de authenticiteit van de Kaapverdische muziek de huiskamer binnen. In al die liederen komt Zé’s eenvoud op bijzondere wijze tot uitdrukking.

Concerten in Nederland:

  • 25 maart 2015: Korzo, Den Haag
  • 26 maart 2015: RASA, Utrecht
  • 27 maart 2015: Bimhuis, Amsterdam
  • 29 maart 2015: LantarenVenster, Rotterdam