Women In Dhrupad – Raga Puriya
Door op 20 maart 2015

Band: Women In Dhrupad
Album_title: Raga Puriya
Genre: World
Release_date: 03/20/2015
Rating: Vier sterren (4)
Raga Puriya Women In Dhrupad
4
4

De Nederlandse zangeres Marianne Svašek  en Céline Wadier uit Frankrijk vormen Women in Dhrupad. Svašek houdt zich al meer dan 20 jaar bezig met een bijzondere hier niet zo bekende vorm van traditionele Indiase muziek: Dhrupad, een muziekstijl uit Noord India die heel anders is dan Indiase muziek die op sitar en tabla’s gespeeld wordt en bekend werd door Ravi Shankar.

Het is een langzame ingetogen vorm van muziek, van gezongen raga’s, begeleid op de tampura, een Indiaas snaarinstrument, en de tweevellige pakhawaj drum. Svašek en haar oud-leerlinge Céline Wadier zingen op dit live opgenomen album lange tonen binnen eenzelfde toonladder en gaan daarmee de diepte in. In het eerste deel zit nog geen ritme, daarna geeft de pakhawaj het ritme aan. Svašek en Wadier zingen rond de melodie van de tampura, het is alsof ze via de gezongen aan elkaar verbonden tonen een oud verhaal vertellen.

Deze gedragen klinkende muziek vergt een andere manier van luisteren dan Westerse muziek. Hun manier van zingen zou ook jazzvocalisten kunnen aanspreken. Het is uitzonderlijk dat vrouwen Dhrupad zingen, maar Svašek & Wadier werden in India geëerd met een gouden medaille voor hun optreden op een Dhrupad Festival.

Tracklisting Raga Puriya:

  1. Alap, Jod, Jhala
  2. Composition in Chautal

Info:

http://womenindhrupad.com