Vuma Levin – Life And Death On The Other Side Of The Dream
Door op 01 maart 2018

Artiest: Vuma Levin
Album_title: Life And Death On The Other Side Of The Dream
Genre: World, Jazz
Label: Sony Africa
Rating: Drie sterren (3)
Life And Death On The Other Side Of The Dream Vuma Levin
3
3

Vuma Levin is een Zuid-Afrikaanse gitarist en componist uit Johannesburg die met zijn quintet meer neerzet dan alleen muziek, in dit geval een mix van Zuid-Afrikaanse jazz en pop. Levin heeft ook een verhaal te vertellen over Afrika en met name Zuid Afrika, over de Zuid-Afrikaanse identiteit. In Zuid Afrika wordt hij gezien als een van de grootste jazztalenten. Tussen de tracks door vertelt hij zoals spoken word artiesten dat doen. Levin grijpt ook terug op de Zuid Afrikaanse Nguni-Sotho liederen en dat maakt dat dit album een geheel eigen toon heeft.

Zo klinkt in Rebirth het Zuid-Afrikaans muzikaal idioom door in het saxofoonspel van Bernard van Rossum (bekend van de BvR Flamenco Big Band). In hetzelfde nummer laat Levin zijn gitaar spreken via groovende jazzriffs. Het quintet van Vuma Levin heeft zijn basis in het conservatorium van Amsterdam. Opvallend is ook al meteen het warm klinkende spel van de Spaanse pianist Xavi Torres. A Necessary Pain is een rustig opgebouwde jazzcompositie waarin je je eerder in Amsterdam waant dan in Zuid Afrika. People We Pretend To Be is het jazzy slot van de eerste suite: Life and death on the other side of the dream.

De tweede suite Zar History Vol. 2 begint met een staccato ritmisch stuk Emergence geheten waarop het sfeervolle en spannende A String Struck volgt dat zeker onder de noemer moderne jazz valt. Het maakt nieuwsgierig naar Levin’s inspiratiebronnen in de jazz. End of the Rainbow begint met een korte tekst, helaas nauwelijks verstaanbaar, waarna een lichte ritmische cadans van piano, sax en drums (Jeroen Batterink) de luisteraar meeneemt in een muzikale vertelling die wordt voortgezet in Myths and Fables. Al met al een album dat voldoende de moeite waard is om een aantal keer te beluisteren!

Tracklisting Life And Death On The Other Side Of The Dream:

 1. Hashtag

Suite 1: Life and death on the otherside of the dream

 1. Gateway
 2. The Maze
 3. Conversations
 4. Rebirth
 5. A necessary pain
 6. People we pretend to be

Suite 2: Zar History Vol.2

 1. Emergence
 2. A String Struck
 3. End of the rainbow
 4. Myths and fables
 5. After Her
 6. The Lake