×

Recensie

World

26 november 2016

Voxtra

The Encounter Of Vocal Heritage

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Muziekpublique

The Encounter Of Vocal Heritage Voxtra World 3 Voxtra – The Encounter Of Vocal Heritage Written in Music https://writteninmusic.com

Met The Encounter Of Vocal Heritage door het Voxtra collectief krijgen we een album waarop vanzelfsprekend het vocaal gericht werk centraal komt te staan. Het album werd uitgegeven door Muziekpublique, een non-profitorganisatie die zich onder meer in folk en wereldmuziek specialiseert. Zij organiseren jaarlijks zo’n 400 concerten in een theaterzaal in de Brusselse Matongewijk en leveren ook workshops waarbij muzikale instrumenten gaande van de cavaquinho tot de duduk aan bod komen.

Op dit album gaat het om het samenbrengen van een hele hoop vocale tradities. En ook al ligt de focus op het vocale, toch worden er een aantal bijzondere instrumenten uit de kast gehaald, zoals onder meer de kantele (een Fins snaarinstrument dat verwant is aan de dulcimer en de zither) en de trunfas.

Het Voxtra project baseert zich op stemmen en de meest uiteenlopende internationale tradities, waarbij o.a. Madagascar, Italië, Finland, België en Albanië een rol spelen. Het is een ambitieus en wat ongewoon project dat zich zowel op plaat laat beluisteren, maar vooral ook een zekere spektakelwaarde op de planken heeft.

Fijn ook is dat elke track van tekst en uitleg voorzien is, zodat een beter inzicht in het betere vocale bochtenwerk bekomen wordt. Het leuke is dat de verschillende zangtradities, die ook in het begeleidende boekje van uitleg voorzien worden, hier kriskras door en naast elkaar geplaatst worden. Iedere vocale traditie (bv. iso-polyfonie uit Albanië, rurale cantu a tenore uit Sardinië, Beko uit Zuid-Madagascar, rune en joik uit Finland, verhalende volkszang uit België) blijft echter zijn eigenheid behouden.

Een album dus waarop verschillende vocale tradities elkaar vinden. En dat klinkt best aangenaam. The Encounter Of Vocal Heritage bestaat uit maar liefst 23 passages, met hoofdzakelijk wat kortere nummers. Muzikaal gezien is de ondersteuning relatief beperkt tot wat percussie (Robbe Kieckens) en wat glockenspiel (de Finse Anu Junnonen). Het eigenlijke werk zit dus echt helemaal in de vocals.

Het album is echt iets bijzonders in die zin dat het net door de klemtoon op het vocale en de sobere muzikale begeleiding zelfs doorwinterde muziekfans uit de eigen comfort zone haalt. Grote diversiteit in muzikale tradities, maar dat geldt evenzeer voor de verschillende bezettingen die aantreden. Zo treden vocalist Raphaël De Cock (weliswaar begeleid door kantele en trunfas), de Finse Anu Jannonen en de uit Madagaskar afkomstige Talike Gella helemaal solo aan, terwijl de Tenore de Monte Arvu uit Sardinië uit zes groepsleden bestaan.

Echt een hele fijne ontdekking is dit. Een album dat ongeacht de omstandigheden tot vrolijkheid en hoop stemt, is onze indruk. Het soort registratie dat aanzet tot vrolijk meezingen. Toch voor wie een open blik op muziek heeft en zijn oren beschikbaar stelt om nieuwe muzikale ervaringen op te doen. Kortom: een erg knappe release, die vast vooral ook live erg de moeite is.



  1. Rangavola
  2. Janinës
  3. Ballu Santu Razzolu
  4. Calls
  5. Läcksin minä
  6. Tjanne
  7. Hasmi
  8. Fanambalea
  9. Lake Lake
  10. Balle Seriu
  11. Drommi
  12. Wisconsin
  13. Holy Raho
  14. Xhinxhile
  15. Sneeuwwit Vogelke
  16. Ngreu Moj Naze
  17. Sardigna Mia
  18. Dil Moj
  19. Poijat
  20. Kur Me Shkoje
  21. Minun Kultani
  22. Thëllëza
  23. Trallallera