Various Artists – Afrobeat Revival
Door op 06 april 2011

180g
1LP
3mm
(via Rough Guide)
Album_title: Afrobeat Revival
Soundsid: 2848919

Het Britse World label Rough Guide brengt niet veel op vinyl uit maar als ze dat doen, doen ze het wel gelijk heel goed. Hun Afrobeat Revival herbergt 6 weergaloze Afrikaanse funkknallers. Een World label als Rough Guide heeft met Pablo ‘DJ Bongohead’ Yglesias en Brendon ‘DJ Andujar’ Rule dan ook gewoon de beste mensen in huis gehaald om strakke Afrobeat tracks uit te zoeken.

De Afrobeat vond een basis met Fela Kuti, de grootste muziekheld van het gehele Afrikaanse continent, die eind jaren ’60 Afrikaanse ritmes en James Brown funk mixte tot een nieuw en zeer aanstekelijk muziekgenre. Hij definieerde de Afrobeat tijdens zijn leven (Fela Kuti – 15 oktober 1938 – 2 augustus 1997) en niet alleen de muzikanten uit zijn band, die nieuwe bands begonnen en de wereld over reisden, maar ook voor veel nieuwe Afrikaanse artiesten bood Afrobeat de basis voor hun muziek.

Afrobeat bleek ook van invloed op de alternatieve muziek. Bands als Talking Heads jatten geniale porties Afrobeat voor hun meesterwerk Remain In Light. En ook jonge bands, vooral uit Brooklyn NY, zoals Vampire Weekend, trekken interessante plukken uit de Afrobeat.

Op het vinylalbum Afrobeat Revival zijn onder meer oud Fela drummer Tony Allen en Fela’s jongste zoon Seun te horen. Seun Fela’s Egypt 80 heeft een van de beste tracks van het album met het zeer aanstekelijke en politiek zeer interessante Think Africa. Daarnaast is ook het New Yorkse Antibalas te horen, de band speelde het afgelopen jaar als geweldige band achter de productie van de onverwachte Broadway-hit Fela!. Hun Government Magic geeft aan waarom die voorstelling een ontzettende hit werd.

Maar zeker ook het volledig uit vrouwen bestaande Femm Nameless (tevens uit New York) is een knallende aanrader. Om Mr. Something Something And Ikwunga The Afrobeat Poet en The Superpowers niet tekort te doen. Pablo ‘DJ Bongohead’ Yglesias en Brendon ‘DJ Andujar’ Rule hebben in 6 tracks met Afrobeat Revival een zeer aanstekelijke en rijke Afrobeat vinyl collectie gemaakt.

Tracklisting Afrobeat Revival:

Kant 1

  1. Tony Allen – Crazy Afrobeat (04.56)
  2. Antibalas – Government Magic (10.01)
  3. Femm Nameless – Ibajekbe (What If) (03.57)

Kant 2

  1. Seun Kuti & Fela’s Egypt 80 – Think Africa (06.54)
  2. Mr. Something Something & Ikwunga The Afrobeat Poet – Di Bombs (06-22)
  3. Superpowers – Abbey Rockers #1 (05.39)