Tweede Metro54 Festival pakt groots uit
Door op 17 augustus 2012

Metro54 Festival is terug van weggeweest. Op 1 september vindt de tweede en twee keer zo goed gevulde editie van het mash-up festival plaats in het Amsterdamse Arenapark. In 2012 haalt Metro54 nieuwe sounds en beeldende kunst uit jongerencultuur naar Amsterdam: een legpuzzel die altijd past met stukjes Lissabon, Luanda, London, Kingston, Johannesburg en Amsterdam Zuidoost. Dit jaar staan de meltingpots Londen en Lissabon in de spotlights. Beide steden zijn trendsetters op het gebied van muziek en beeldende kunst en hebben levendige fashion- en dansscenes. Er zijn optredens en performances van zo’n 150 artiesten die elkaar op het podium gaan tegenkomen en buiten hun eigen comfortzone treden. Het is een festival voor artiesten, kunstenaars en liefhebbers die willen ontdekken, verrassen en creëren.

bbk-web-21

In de metropool London wordt bij wijze van spreken iedere seconde een nieuw muziekgenre geboren. Nadat dubstep de wereld heeft veroverd, richten alle oren van independent muzieklabels, artiesten en liefhebbers zich op de creatieve underground scenes van deze stad. In London Riots een dwarsdoorsnede van de nieuwste ontwikkelingen in stijlen als grime, new garage en UK dancehall. Op het programma staat de mannen van Boy Better Know feat. Skepta, JME & DJ Maximum met hun eerste show in Nederland. Maar ook de onstuitbare Lady Leshurr, het duo 14th met old school dance en rave met 90’s UK garage beats en DJ/producer LV. Robbo Ranx, de grondlegger en ambassadeur van Dancehall UK, is de speciale gast van DJ Waxfiend (22tracks) en Jamrock Extravaganza.

Kuduro Lisboa introduceert de onbekende wereld van de opzwepende, energieke muziek- en dansstijl uit Angola: kuduro. Behalve stevige Afrikaanse percussie samples en Amerikaanse en Europese beats, bevat de stijl elementen van punk en deep house. De kudurobeweging in Lissabon (progressive kuduro) is een eigen leven gaan leiden. DJ/producer Marfox maakt zijn eigen brew: de Angolese ritmes raken onder zijn knoppen vermengd met techno. Het resultaat is extreem dansbaar. Minstens zoveel actie kun je verwachten van de jonge band Pupilos do Kuduro die een hybride van dans, muziek en gekkigheid laat zien. Maar er is ook beeldende kunst met kuduro als inspiratie. Metro54 nodigt de Angolese dichter, performance-videokunstenaar en filmmaker Nastio Mosquito (Sao Paulo Biennal, Manifesta 8 en Savvy Contemporary Berlin) uit om een installatie te creëren die geïnspireerd is op de sounds van de kudurobeweging in Lissabon.

Meer beeldende kunst op het festival in de Blackbox , een kijkdoos met werk van videokunstenaars die zich bewegen op het snijvlak van populaire cultuur en de digitale wereld. Er is een pop-up tentoonstelling van één dag met werk van jonge, hedendaagse kunstenaars die hiphop cultuur met een kritische maar liefdevolle blik benaderen. ‘Off’ Metro54 is er de kunstroute door de buurt, de Bijlmer Art Bomb (16 aug – 16 sept). Verder zijn er woordkunst, akoestische muziek en jamsessies en is er internationale street fashion te zien in de Guerrilla Garden. En overal is dans: in de voorstelling van Solid Ground Movement en in een ode aan old school dansen met BOSS. Oefen vast je azontopasjes voor een sessie met de R2Bees, een van de sterrengroepen van dit moment van de Ghanese populaire muziek. Ze zijn de speciale gast van Afro Dance. Mode en dans vind je in de boksring van The Dandybox Gentlemen Show door modecollectief MAF B.

Line up Metro54 Festival – Mashing up the Arts:

LONDON RIOTS: Skepta, JME & DJ Maximum (Boy Better Know) (UK) & Noiz Boiz & Skinto // MJ Cole (UK) // LV (UK) // 14th (UK) // Lady Leshurr (UK) // JAMROCK Extravaganza invites Robbo Ranx (UK) feat. DJ Waxfiend, DJ Jah, Maikel X & Suppakid

BOOM AFRICA: Baloji (BE/CG), Gery Mendes (NL), Kalaf (PT), Okmalumkoolkat (ZA)

KUDURO LISBOA: DJ Marfox (PT), Pupilos do Kuduro (PT) Nastio Mosquito (AO) | Orfeu Collective (PT)

AFRO DANCE invites R2Bees (GH) feat. Henry X, DR Ray Cudjoe & MC Gary Black // BOSS SOUND SYSTEM feat. Dj Switch, MC Fit & MC Aries // Boom Clap Bachelors (DK) // Green Gang // Patricia Winklaar // Solid Ground Movement // L’Afrique Som Sisteme // Red Planet // Mind the Gap // Liquorish Dubz // Candygirls: Nina&Char // MAF B (fashion & dans) // Hoax Hoax Hoax (visuals) // Furlan Felter // Female Hiphop // Red Planet // Solid Ground // Amarti x Bamba Nazar // Circus Elleboog free run & many more

Voor het volledige programma, zie de website van het festival: http://metro54.nl/metro54-festival/programma/

Written in Music Nieuwsbrief