Toumani Diabaté & Sidiki Diabaté – Toumani & Sidiki
Door op 19 juni 2014

Artiest: Toumani Diabaté
Band: Toumani Diabaté & Sidiki Diabaté
Album_title: Toumani & Sidiki
Genre: World
Label: World Circuit
Rating: Vijf sterren (5)
Soundsid: 3297284
Toumani & Sidiki Toumani Diabaté & Sidiki Diabaté
5
5

De beste koraspeler van zijn generatie die een samenwerking aangaat met zijn zoon die net zo briljant blijkt te zijn: Toumani & Sidiki.

Het was niet erg voorspelbaar dat Sidiki een album met zijn vader zou gaan maken. Sidiki is in thuisland Mali al jaren ongelooflijk populair als hiphop artiest en vanwege zijn samenwerking met Iba One. Zijn belangstelling om terug naar de traditionele muziek te gaan lag niet voor de hand. Maar zijn vader haalde hem over, bekend als hij is met de grote kwaliteiten van Sidiki als koraspeler en zijn zoon vond het cool aan het project mee te doen. Muzikale barrières zijn er wat hem aangaat niet in de moderne tijden in Mali. En zo wordt de legende doorgegeven.

Het album Toumani & Sidiki werd tijdens lange sessies van improvisaties vorig jaar opgenomen in Londen en bevat merendeels traditionals, die zowel een oorsprong in Mali als in Gambia hebben, het voorland van de grootouders van de oude Diabaté. Met Toumani in de linker en Sidiki in de rechter speaker is een rijk album tot stand gekomen dat de virtuoze kwaliteiten van beide spelers goed aangeeft. Zowel het vloeiende spel als de manier waarop ze met veel gevoel ritme geven op de klankkast geven de composities een extatische tegelijk hypnotiserende pracht mee.

Volledig van deze tijd werden de traditionals wel met een nieuwe songtitel voorzien. Zo werd een traditional als Chung Kamaba, originleel een compositie voor bruiloften, aangepast naar Toguna Industries, naar het grote agrarische bedrijf dat de Malinese boeren bijstond toen militante islamstrijders het noorden van het land bezetten. Een gebeurtenis waarover ook artiesten als Rokia Traoré and Vieux Farka Touré zich al duidelijk in teksten uitspraken. Ook songtitels als Dr Cheikh Modibo Diarra, vernoemd naar de belangwekkende Malinese politicus en astrofysicus en de song Tijanyi, als groet naar de Sufi tak van de islam waar de mannen beiden aan verbonden zijn, spreken wat dat aangaat boekdelen. De mooiste compositie van het album is het volledig nieuwe Lampedusa, dat de trieste dood van Afrikaanse migranten tijdens hun vlucht/reis naar Europa als verhaal heeft meegekregen.

Tracklisting Toumani & Sidiki:

  1. Hamadoun Toure
  2. Claudia & Salma
  3. Rachid Ouiguini
  4. Toguna Industries
  5. Lampedusa
  6. Bagadaji Sirifoula
  7. Tijaniya
  8. Dr Cheikh Modibo Diarra
  9. A.C.I. 2000 Diaby
  10. Bansang