Tom Zé – Estudando O Pagode
Door op 09 augustus 2005

Artiest: Tom Zé
Album_title: Estudando O Pagode
Genre: World
Release_date: 08/09/2005
Label: Luaka Bop
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2907683
Estudando O Pagode Tom Zé
4
4

Als je nagaat dat de Braziliaanse Tom Zé een van de drijvende krachten achter de Tropicalia stroming van de jaren 60 is geweest en nog steeds verrassende albums maakt kun je zijn heldenstatus in Zuid Amerika natuurlijk verklaren. Daarnaast heeft hij een bijzonder talent voor het uitzoeken van de mensen waarmee hij zijn albums maakt.

Voor zijn nieuwe album Estudando O Pagode, een latin operata in 3 actes, koos hij de dance producer Jair Oliviera. Een producer die voor dit project tevens de prima zangeressen Suzana Salles en Patricia Marx meenam. Het verhaal achter Estudando O Pagode gaat over een jonge zwarte student Maneco Tatit, verbannen door zijn vader, en zijn vriendin Teresa die haar studie psychologie financiert met werken in de prostitutie. Als professor Dr Burgone haar ‘red’ als ze vanwege een diefstal opgepakt kan worden komt hij erachter dat zijn zoon, Maneco, een relatie met haar heeft. Uit jaloezie ontstaat een typisch Latijns drama met heftige gevolgen.

Gevat in aanstekelijke beats en sterke melodieën wordt het verhaal geleidelijk aan verteld waarbij de geluidseffecten in een extra dimensie voorzien. Het verhaal, wat in basis misschien wat zwaar klinkt, is verpakt in aanstekelijke popsongs met een twist die zeer tot de verbeelding spreken. Een wederom geslaagd project van Zé, die met de jaren nog steeds muzikaal blijkt te groeien.

Tracklisting Estudando O Pagode:

 1. Ave Dor Maria
 2. Estúpido Rapaz
 3. Proposta de Amor
 4. Quero Pensar (A Mulher de Bath)
 5. Mulher Navio Negreiro
 6. Pagode-Enredo Dos Tempos Do Medo
 7. Cançao de Nora (Casa de Bonecas)
 8. O Amor é Um Rock
 9. Duas Opinioes
 10. Elaeu
 11. Vibraçao Da Carne
 12. Para lá Do Pará
 13. Prazer Carnal
 14. Teatro (Dom Quixote)
 15. Volta Do Trem das Onze, A (8, 5 Milhoes de KM²)
 16. Beatles a Granel