The Seoul Connection 18 september in Korzo
Door op 13 september 2015

Black String (c)Sung Yull Nah(lowres) (1)Tijdens the Seoul Connection in het Haagse muziek- en danspodium Korzo presenteren op 18 september verschillende Koreaanse podiumkunstenaars nieuwe Koreaanse muziek op topniveau, in feite een mix van traditionele muziek uit Korea met moderne Westerse muziek, met jazz en met klassieke muziek.  Daarnaast is de K-pop documentaire 9 Muses of Star Empire te zien. Het is de eerste keer dat dit festival in Nederland plaatsvindt en dat kan zeker bijzonder worden genoemd.

Nieuwe Koreaanse muziek door Black String

Black String streeft naar een nieuw fris geluid in de oude Koreaanse traditie. Moeiteloos balanceert Black String tussen de eeuwenoude Koreaanse muziek en moderne composities. Diepe traditionele zang, akelig precies snarenwerk, wild vibrerend bamboe gaan hand in hand met straffe Westerse drum en gitaar. Black String vermengt Oost met West zonder de diepgewortelde Koreaanse traditie wezenlijk aan te tasten. Een grote variatie aan gecomponeerde en geïmproviseerde creaties met hypnotiserend snarenwerk van Yoon-Jeong Heo op geomungo en wild vibrerende sjamanistische ritmes zetten  de hedendaagse muziek uit Seoul in een geheel nieuw daglicht.

Gamin

Gamin is een vernieuwende Koreaanse  pionier, een vooraanstaand componist en solist die de wereld rondreist. Ze speelt net zo gemakkelijk met klassieke Koreaanse orkesten als met hedendaagse muziekgezelschappen en ambitieuze interdisciplinaire groepen. Speciaal voor Korzo’s Seoul Connection presenteert Gamin een bijzondere versie van haar stuk Monologue. Samen met choreograaf en danser Kenzo Kusuda maakte ze een nieuwe bewerking van dit betoverende cross-disciplinaire stuk. Een audiovisueel kunstwerk waarin een intieme visuele dramatiek met diepe Koreaanse klanken tot een speelse en soms benauwende droom omgezet wordt.

Long dinstance storytelling

Celliste Ji Park onderzoekt in het project 9000km haar leven, dat zich afwisselend afspeelt in twee steden en twee culturen: Seoul en Parijs. ZO zoekt ze naar raakpunten tussen de Koreaanse muziektraditie Pansori en haar Westerse klassieke spel op de cello. Pansori is een eeuwenoude one-man opera oftewel storytelling met een zeer expressieve en ruwe vocale stijl met minimalistische melodieën en enkel begeleid door één percussionist. De Pansori-zangers behoorden lang, net als sjamanen en rondtrekkende kunstenaars, tot de laagste klasse van de samenleving. Dit veranderde geleidelijk en in de late negentiende eeuw werden de epische volksverhalen van de Pansori niet alleen op de markt opgevoerd, maar ook in adellijke en koninklijke huizen. In 2003 heeft UNESCO de Pansori traditie uitgeroepen tot Meesterwerk van het Orale en Immateriële Erfgoed.

9 Muses of Star Empire

Naast de concerten met pop en jazz en traditionele muziek uit Korea, wordt er in het programma van the Seoul Connection ook aandacht besteed aan het zeer populaire muziekgenre K-pop. Dit is de commerciële Koreaanse popmuziek. 9 Muses of Star Empire is een portret van het showbizz leven van 9 Koreaanse meiden van de girls-band 9 Muses. Een jaar lang heeft de documentairemaker dicht op hun huid gezeten. Hij  legt vast hoe hun leven geleidelijk steeds verder werd geterroriseerd door het label Star Empire dat bijna een miljoen investeert om van 9muses een wereldwijd commercieel succes te maken. Wat is de prijs die de meiden moeten betalen om deze droom tot werkelijkheid te maken? Deze documentaire werd in 2012 op IDFA vertoond en wordt in Korzo getoond in samenwerking met CinemAsia.

PROGRAMMA

19:15: Welkom en korte lezing over Korea door schrijver, programmamaker en wereldreiziger Henk Weltevreden
20:00: Gamin – Monologue en 21.00 Gamin – Monologue
21.00: Ji Park – 9000km
22:00: Black String

De documentaire 9 Muses of Star Empire wordt getoond in Club Korzo (in samenwerking met CinemAsia).

Dj Sorge speelt een speciale Koreaanse play list.

Korzo

Prinsestraat 42
2513 CE Den Haag
070-3637540
www.korzo.nl

Written in Music Nieuwsbrief