The Rough Guide To The Music Of Ethiopia
Door op 25 september 2012

Album_title: The Rough Guide The Music Of Ethiopia
Genre: World/Afrikaans
Release_date: 09/13/2012
Label: World Music Network
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3125310
The Rough Guide The Music Of Ethiopia
4
4

Op deze nieuwe Rough Guide verzameling staat voor de tweede keer de ontwikkeling van de Ethiopische muziek centraal. In 2004 werd namelijk al het eerste Rough Guide To Ethiopia-album uitgebracht. Voor deze nieuwe editie selecteerden Phil Stanton en Dominic Rayond-Barker dertien representatieve nummers uit de roemrijke muziekgeschiedenis van het land, variërend van de Gouden jaren van de Ethio-jazz tot de moderne klanken van de dub reggae en hip-hop.

Het is een enorm gevarieerde en spannende compilatie geworden die lekker heen en weer stuitert tussen heden en verleden. De muzikale ontdekkingsreis begint met het heerlijk funky Ametballe van de in New York woonachtige hip-hop formatie Bole 2 Harlem, vernoemd naar de luchthaven van hoofdstad Addis Ababa. Met een aanstekelijke mix van raps in zowel de Engelse taal als het  Amharisch (taal die in Ethiopië wordt gesproken) , gecombineerd met West-Afrikaanse percussie-instrumenten en krachtig blazerswerk worden traditionele muziekthema’s getransformeerd tot eigentijdse, hip klinkende bewerkingen. Dub Colossus zette de Ethiopische dub reggae op de internationale muziekkaart met het geweldige album In A Town Called Addis en men trekt deze lijn overtuigend door met Guragigna, van hun tweede album Addis Through The Looking Glass.

Met Mahmoud Ahmed duiken we het verleden in. De zanger, voormalig schoenpoetser en klusjesman, zong in de jaren 70 en 80 in diverse ensembles maar zijn populariteit nam in de laatste twintig jaar flink toe vanwege zijn nummers op de fraaie Ehiopiques-album serie. Ohoho Gedama is één van die prachtsongs. De immer flamboyant uitgedoste tenor saxofonist Getatchew Mekuria (zie Written In Music) werkt regelmatig samen met de Nederlandse band The Ex en dat leidde al tot meerdere albums. Musicawi Silt is een geweldig voorbeeld van deze energieke en vooral creatieve samenwerking, die tot op de dag van vandaag wordt voortgezet.

Een groep die we zeker ook in de gaten moeten gaan houden is Krar Collective. Uiteraard staat de krar (een traditional snaarinstrument met 5/6 open snaren) centraal maar de manier waarop zij deze samen met de kebero-drum en meeslepende zang laten samensmelten tot een bezwerend geheel is bewonderenswaardig. Met Ende Eyerusalem zorgen zij voor een nieuw hoogtepunt van deze compilatie.

Om de variatie op het album nogmaals te onderstrepen: er is een hoofdrol weggelegd voor de piano op Abet Abet van Samuel Yirga en vooral op de rustieke afsluiter Homesickness van Tsegue-Maryam Guebrou. Zerfu Demissie zorgt eveneens voor een rustpuntje met het meditatief gesproken Sek’let (Crucifixion). Voor de oude klassiekers zorgen bijdragen van Orchestra Ethiopia, Elemayehu Eshete en Mohammed Jimmy Mohammed. Tirudel Zenebe laat ons in Gue kennismaken met een nieuwe muziekstroming die traditionele ritmes combineert met sterke dance-beats en zeer populair is in de grote steden. Met Invisible System , dat net als Dub Colossus dub reggae in haar ‘ pakket’ heeft maar een breder spectrum aan stijlen hanteert, waaronder post-punk en zelfs techno, krijgen we tenslotte weer een andere kant van de Ethiopische muziek voorgeschoteld. Het swingende Ambassel smaakt naar meer! En meer van de formatie rond de Engelse oprichter Dan Harper treffen we gelukkig aan op de bijgevoegde bonus-cd : Introducing Invisible System. Het maakt The Rough Guide To The Music Of Ethiopia tot een indrukwekkende introductie in de Ethiopische muziek door de jaren heen. Het ontbreken van zangeres Aster Aweke is het enige kleine minpuntje op deze verder uitstekende compilatie.

Tracklisting The Music Of Ethiopia:

 1. Bole 2 Harlem – Ametballe
 2. Dub Colossus – Guragigna
 3. Mahmoud Ahmed – Ohoho Gedama
 4. Getatchew Mekuria & The Ex & Guests – Musicawi Silt
 5. Orchestra Ethiopia – Datchene Koba (Trio OF Emblitas)
 6. Krar Collective – Ende Eyerusalem
 7. Samuel Yirga – Abet Abet (Punt Mix)
 8. Zerfu Demissie – Sek’let (Crucifixion)
 9. Invisible System – Ambassel
 10. Alemayehu Eshete – Ney-Ney Weleba
 11. Tirudel Zenebe – Gue
 12. Mohammed Jimmy Mohemmed – Mela Mela
 13. Tsegue-Maryam Geubrou – Homesickness

Bonus CD: Introducing..Invisible System