The Rough Guide To Samba
Door op 05 februari 2013

Album_title: The Rough Guide To Samba
Genre: World/Braziliaans
Label: World Music Network
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3162675
The Rough Guide To Samba
3.5
3.5

In de maand dat in Brazilië het carnaval losbarst is het prettig te weten dat we ook thuis iets van deze sfeer mee kunnen pakken dankzij de fraaie nieuwe compilatie The Rough Guide To Samba.

Voor het eerst waargenomen in de favelas (sloppenwijken) rond 1910, waar samba-feesten destijds nog verboden waren en vaak door de politie hardhandig werend beëindigd, groeide de samba in de jaren daarna heel langzaam maar zeker uit tot het muzikale volkssymbool van Brazilië. Toen de samba in de jaren 50 door het carnaval in Rio werd omarmd en ingelijfd, was de opmars van deze muziekstijl niet meer te stuiten.

Tegenwoordig zijn er zo veel verschillende soorten samba’s dat de trotste kreet: ‘ This is samba and samba is Brazil’, van toepassing is op veel aan samba verwante muziekstijlen. The Rough Guide introduceerde de samba al met een mooie verzameling met de gelijknamige titel in 2001 maar omdat er ook sinds die tijd veel vernieuwing heeft plaatsgevonden stelde John Armstong op basis van dat gegeven deze prima nieuwe compilatie samen, die een fijne dwarsdoorsnede van de samba-mogelijkheden weergeeft.Van de oudere samba-generatie is Alcione vertegenwoordig met het uitstekende Duas Faces. De meest succesvolle Braziliaanse MPB (Música Popular Brasileira)-zangeres Marisa Monte is ook van de partij met haar samenwerking met Velha Guarda Da Portela in het ingetogen Volta Meu Amor.

De samba-soul wordt gepresenteerd door Márcio Local, die met Soul Do Samba, in eigen land ook wel 10 Soul en FIFA 10 genoemd vanwege de verkiezing van dit nummer tot ‘ soundtrack’ bij de  WK voetbal in 2010, een aardig visitekaartje afgaf. Ook de band Samba Um haakt aan bij deze swingende samba-stijl en verrast met Malandro Dpdp.  Voor een vleugje sensuele samba zorgt Luisa Maita met het zwoele Lero-Lero, Mané Sagaz laat horen dat je samba ook met rock kunt vermengen in Um Samba Que Nao Sai en de vernieuwing van de samba hoor je het meest duidelijk in het experimentele Drill Samba/Samba da Furadeira van Loop B, dat met zijn spannende beats & breaks de Braziliaanse industrial house een nieuwe injectie geeft.

Alleen de lang uitgesponnen slot-samba van Samba Chula De Sao Braz, die wel prima weergeeft hoe de vele samba-scholen hun nummers opbouwen, gaat met zijn kleine tien minuten helaas langzaam maar zeker vervelen en ontbeert de magie en spanning die een goede samba doorgaans wel in zich heeft. Verder niets dan lof voor deze prima compilatie!

Tracklisting The Rough Guide To Samba:

 1. Alcione – Duas Faces
 2. Partideiros Do Cacique – Meu Bloco
 3. Velha Guarda Da Portela feat. Marisa Monte – Volta Meu Amor
 4. Roge –  A Nega E O Malandro
 5. Teresa Cristina – Coisas Banais
 6. Samba Urbano – Deixa
 7. Moyseis Marques – Samba, Cienca Da Graca
 8. Samba Um – Malandro Dpdp
 9. Luisa Maita – Lero-Lero
 10. Odilala – Já E
 11. Mart’nalia – Cabide
 12. Márcio Local – Soul Do Samba
 13. Loop B – Drill Samba/Samba da Furadeira
 14. Mané Sagaz – Um Samba Que Nao Sai
 15. Samba Chula Da Sao Braz – Samba, Cachaca E Viola