The Rough Guide To Caribbean Café
Door op 02 augustus 2012

Album_title: The Rough Guide To Caribbean Café
Genre: World/Latin
Label: World Music Network
Release_date_reissue: 05/29/2012
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
The Rough Guide To Caribbean Café
3.5
3.5

De muziek uit het Caribisch gebied is van groot belang geweest voor de ontwikkeling van de muziekcultuur in de gehele wereld. Muzikale stromingen en genres als o.a. reggae, dancehall, ska, mambo, Cubaanse son, calypso en zouk kennen hun oorsprong in deze relatief kleine eilandengroep.

De turbulente geschiedenis van het gebied is zeer bepalend geweest voor bovengenoemde muziekstromingen. Kolonisatie, slavernij, revoluties en dictatoriale overheersing zorgden voor zowel Europese als Afrikaanse invloeden op de eigen muziekstijlen.

Daniel Rosenberg dook in de muziekgeschiedenis van het Caribische gebied en selecteerde zestien nummers voor deze prima verzameling. Het levert een bonte mix aan stijlen op, die een aardige dwarsdoorsnede laat horen die een degelijke afspiegeling is van de muzikale achtergrond van de diverse eilanden. Zo is er cumbia en son uit Cuba (Ska Cubana, Sierra Maestra), paranda uit Honduras (Aurelio, met Youssou N’ Dour), bomba uit Puerto Rico (Paracumbé)  merengue, buchata en son (Chichi Peralta) uit de Domincaanse Repupliek en rapso, een mix van rap en calypso (3 Canal) uit Trinidad en Tobago. Ook Haïti is volop vertegenwoordigd met Orchestre Septentrional D’ Haiti, een jazz big-band die al sinds 1948 bestaat en Andre Toussaint, een calypso-specialist die een uitstapje maakt naar een fraaie folk-ballad.

Enige minpuntje aan deze verder goed verzorgde compilatie is de beperkte vertegenwoordiging van reggae en zouk. Alleen Leave Us Alone van Gyptian laat een aardige combi van reggae en dancehall horen maar kun je toch nauwelijks representatief noemen voor de impact die reggae uit Jamaica op de wereld heeft gehad. De zouk vinden we overigens wel terug op het bijgeleverde bonusalbum van Dédé Saint-Prix, die op Fruits De La Patience de Franse Antillen vertegenwoordigt met een lekkere mix van zouk, son, kompas, rara en charanga en daarmee zorgt voor een prima ‘ toegift’.

Tracklisting Caribbean Café:

 1. Ska Cubana – Cumbia Del Monte
 2. Aurelo – Lubara Wanwa
 3. Un Solo Pueblo – Woman Del Callao
 4. Andy Palacio & The Garifuna Collective – Amunegü (In Times To Come)
 5. Paracumbé – Sueno Sueno
 6. Sierra Maestra – Ai Vaivén De Mi Carreta
 7. Chichi Peralta – La Negra Bella
 8. Gyptian – Leave Us Alone
 9. 3 Canal – Irie Tempo
 10. Orchestre Septentriona; D’ Haiti – Pi Douvan
 11. Andre Toussaint – Little Nassau – Bahama Mama
 12. Puerto Plata – Santiago
 13. Septeto Nacional de Ignacio Pineiro – Mueve La Cintura
 14. Yuchi Cordoba – Marka Paso
 15. Boukman Eksperyans – Twoubadou Rasín
 16. Grupo Vocal Desandann – Se Lavi