The Roots Of Chicha 2 (Psychedelic Cumbias From Peru)
Door op 12 december 2010

Album_title: The Roots of Chicha 2
Genre: World/Cumbia
Release_date: 11/08/2010
Label: Crammed Discs/Coast to Coast
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 2828159
The Roots of Chicha 2
3
3

Chicha is van oorsprong een Peruaanse alcoholische drank, met maïs als basisingrediënt, waar de Inca’s erg trots op waren. Eind jaren zeventig, met de opkomst van de sloppenwijken, werd de Peruaanse cumbia ineens chicha genoemd, een woord dat als symbool werd gezien voor corruptie en schimmige deals. En hoewel het woord chicha tot op de dag van vandaag nog steeds gelijk staat aan de verwijzing naar de laagste bevolkingsklasse en smakeloosheid, staat de cumbia als tropische feestmuziek daarentegen fier overeind.

In 1968 was het Enrique Delgado die samen met zijn groep Los Destellos de basis legde voor de Peruaanse cumbia op hun album Odeon. Zijn ‘definitie’ van deze cumbiavorm bevatte een spannende mix van cumbiaritmes, folkoristische hauynos, criollo zangpartijen, Cubaanse guarachas, rock, boogaloo, surf, psychedelia, Oosters georiënteerde soundscapes, klassieke muziek en geluiden uit Brazilië, Chili en Frankrijk. De elektrische gitaar is bij deze muzikale kruisbestuiving onbetwist het meest belangrijkste instrument.

In Peru kent met drie typen Peruaanse muziek. Ten eerste is er criollo, gespeeld op Spaanse gitaren, begeleid door castagnetten en (samen)zang. Het repertoire bestaat voornamelijk uit walsen en marineras en deze stijl wordt vaak gezien als de volksmuziek van Peru. Folklore, ook wel muziek uit de Andes genoemd, is het tweede genre. Hierbij worden de stijlen huayno en charango het meest gespeeld. De in West-Europa inmiddels ‘beruchte’ Peruaanse panfluitbrigades kom je hier echter zelden tegen. De derde ‘stroming’ is Afro-Peruaanse muziek, ontstaan in het slavernij-tijdperk en in de jaren zestig en zeventig verder ontwikkeld. In de laatste dertig jaar zie je dat veel muzikanten steeds vaker zich meerdere genres en stijlen eigen maken.

Op The Roots Of Chica 2 vinden we maar liefst zestien tropische cumbia’s van groepen met de illustere namen als Los Ilusionistas, Los Walkers, Los Wembler’s de Iquitos en Manzanita y su Conjunto. De cumbiaklassieker Collegiala, in 1984 tot hit gemaakt door Gary Low maar ook door vele artiesten (zelfs Belle Perez) gecoverd, ontbreekt natuurlijk niet. Verder is het vooral ontspannen genieten op deze verzameling, die met El Diablo van Compay Quinto en Silbando van Los Ribereños een paar lichte uitschieters kent. The Roots Of Chica 2 is een leuke compilatie en een uitstekende kennismaking met Peruaanse muziek.

Tracklisting The Roots Of Chicha 2:

 1. Constelacion
 2. El Diablo
 3. Silbando
 4. Colegiala
 5. La Pastorcita
 6. Lamento Del Yacuruna
 7. Como Un Ave
 8. El Hueleguiso
 9. A Trabajar
 10. Cumbia Del Desierto
 11. Mala Mujer
 12. Agua
 13. El Aguajal
 14. Paga La Cuenta Sinvergüenza
 15. Siboney
 16. La Danza Del Petrolero