The Ex presenteert: Tribute To Getatchew Mekuri (1935-2016)
Door op 14 maart 2017

Artiest: Getatchew Mekuri
Band: The Ex
Genre: World, Alternative
Label: Terp Records

Op 4 paril organiseert The Ex een speciale avond in Addis Abeba als een eerbetoon aan de unieke saxofonist Getatchew Mekuria, die een jaar geleden overleed en waar de band 10 jaar lang platen mee opnam en op het podium stond. De band zal met Ethiopische muzikanten en de Noorse big band Large Unit in het vermaarde Alliance Francaise optreden.

Het optreden wordt gelardeerd met de presentatie zijn van het 170 pagina’s Getatchew fotoboek en de opening van een speciale foto tentoonstelling. Het uitgangspunt bij het uitbrengen van het boek, was sowieso om het in Ethiopië verkrijgbaar te maken, voor een aldaar te veroorloven prijs. We zijn erg verheugd aan te kunnen kondigen dat het boek te koop zal zijn in Addis’ beste boekwinkel Book World voor 250 Birr, (± € 10,00). Ook bij de presentatie zal het te koop zijn.

Het fotoboek is het resultaat van een op papier onwaarschijnlijke samenwerking tussen de Nederlandse ‘underground’-band The Ex en de Ethiopische saxofoon-legende Getatchew Mekuria. The Ex was helemaal weg van een oude Getatchew cassette uit 1972 en in 2004 wilden ze hem uitnodigen voor hun 25 jarig bestaans-festival. Ze gingen naar Addis Abeba om hem te vinden en toen ze elkaar tegenkwamen zag Getatchew het idee gelijk zitten. Hij kwam naar Amsterdam en het werkte direct. Getatchew was zo opgewonden dat hij meer met The Ex wilde spelen en opnemen: ‘Ik wil dat jullie mijn band zijn!’. Zijn hele muzikale carrière kwam weer op de rails. Het resultaat was een spannende, zeer succesvolle samenwerking van zo’n 10 jaar, meer dan 100 concerten, enthousiaste pers en twee prachtige CD/LP’s.

In 2014 kreeg hij serieuze problemen met zijn benen, vanwege diabetes, en kon niet meer reizen. The Ex besloot toen om een serie concerten in Ethiopie te organiseren; ‘Celebration of Getatchew Mekuria’, waaronder een in het grote National Theatre in Addis Abeba, de plek waar hij naam maakte. Het verkocht uit, zo’n 1500 man, staande ovatie. Getatchew zat in een stoel, maar speelde sterker dan ooit. Een waardig afscheid van een groot muzikant.

Daarna ging zijn gezondheid snel achteruit en hij overleed op 4 april 2016 op 81 jarige leeftijd, na een muzikale carrière van 68 jaar.

Als een laatste eerbetoon publiceerde The Ex dit fotoboek. Het bevat vier secties. Er is een selectie van oude foto’s uit Getatchew’s privé fotoalbum. Daarnaast zijn er foto’s van drie, heel verschillende, fotografen. Andy Moor, gitarist van The Ex, Matias Corral en Nick Helderman, die op tour kwamen in Europa, Amerika en Ethiopie, om de unieke samenwerking te documenteren.