Paul Simon keert terug naar Graceland
Door op 24 januari 2012

Artiest: Paul Simon
Album_title: Graceland
Genre: World, Pop
Label: Sony Music

Paul Simon is op een punt in zijn carrière beland dat hij prima nieuwe albums kan uitbrengen (vorig jaar nog So Beautiful Or So What) maar dat mensen toch liever terugblikken op zijn écht legendarische werk. Zodoende is in augustus het 25-jarig jubileum van zijn album Graceland aangegrepen voor de viering van een jubileumjaar. Onderdeel daarvan is de documentaire Under African Skies, die deze week op het Sundance Festival in première is gegaan.

Het lijkt lang geleden dat het apartheidsregime nog de norm was in Zuid-Afrika. Juist in die periode trok Paul Simon die kant op om zijn album Graceland op te nemen. Met dat album bracht Paul Simon de muziek van het Afrikaanse continent naar de massa en door enkel en alleen met lokale muzikanten op te nemen (en het toen heersende VN embargo ten opzichte van Zuid-Afrika aan zijn laars lapte) brak hij een lans voor wat we tegenwoordig ‘wereldmuziek’  noemen. “Prior to Graceland, the music of South Africa was largely unknown outside the country, except to a small minority of world music fans…”, zo somt Peter Gabriel het op in de door Joe Berlinger geregisseerde documentaire, die verder archiefbeeld afwisselt met recent beeld van Paul Simon die terugkeert naar Zuid-Afrika en herinneringen ophaalt aan de opnames. Naast Simon en Gabriel zie je in de film ook Harry Belafonte, Paul McCartney Quincy Jones en David Byrne terug. Ook de in 2002 overleden The Clash-voorman Joe Strummer wordt aangehaald. “I don’t like the idea that people who aren’t adolescents make records. Adolescents make the best records. Except for Paul Simon. Except for Graceland. He’s hit a new plateau there, but he’s writing to his own age group. Graceland is something new”, zo zei hij in een interview met The Los Angeles Times in 1988.

De documentaire Paul Simon’s Graceland Journey: Under African Skies (zoals ‘ie volledig heet) heeft afgelopen weekend op Sundance zijn première gehad, gaat in ‘selected theatres’ een rondje langs de Amerikaanse bioscopen doen en wordt daarna op dvd onderdeel van de Graceland 25 Special Anniversary Box, die in het voorjaar moet gaan verschijnen. Hierin zit een remaster van het originele album, dat wordt aangevuld met bonustracks (welke dat zijn wordt in later stadium bekend gemaakt) en de ‘director’s cut’ van de genoemde documentaire. Meer info: www.graceland25.com