Teofilo Chantre – MeStissage
Door op 19 mei 2011

Artiest: Teofilo Chantre
Album_title: Mestissage
Genre: World/Kaap Verdië
Release_date: 05/05/2011
Label: LusAfrica
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2946048
Mestissage Teofilo Chantre
4
4

Al sinds 1993 komen de meest zwoele en zomerse Kaapverdische klanken uit de koker van Teofilo Chantre. Na zijn tekstuele bijdragen aan het album Miss Perfumado van Césaria Evora, werd zijn schrijftalent door een groter publiek opgemerkt en inmiddels wordt Teofilo Chantre gezien als één van de meest getalenteerde singer-songwriters van Kaapverdië.

Op zijn vijfde album MeStissage vinden we natuurlijk nog altijd prachtige coladeiras en en melancholische mornas, zoals we al jaren van hem gewend zijn. De verdieping zit hem op dit album in de openlijke flirt met de bossa nova in Un Monde Honorable, een ode aan Brazilië. Daarnaast kent MeStissage een uitstekende samenhang en (iets) meer variatie dan op zijn vorige albums. Met zijn rustgevende en herkenbare stemgeluid, gekoppeld aan heerlijke melodielijnen en een haast perfect bijpassende muzikale begeleiding, levert Teofilo Chantre weer een prima album af.

Vanaf de eerste tonen van Tu Verrais gaat de zon meteen feller schijnen. Er is een fraai duet met de Franse muzikant Bernard Lavilliers, Oli ‘Me Ma Bô. De al meer dan vijfentwintig jaar in Frankrijk wonende Teofilo schrijft steeds vaker songs in het Frans. Het jazzy Entre-temp is hier een goed voorbeeld van, dit korte  mid-tempo nummer behoort samen met Galans De Noche, naast de reeds genoemde nummers, tot de betere tracks op dit album.

MeStissage is ‘gewoon’ weer een uitstekend album van Teofilo Chantre en liefhebbers van Kaapverdische muziek zullen ook dit smaakvolle album graag aan hun collectie willen toevoegen. Vernieuwend klinkt het allemaal niet meer, maar juist in de puurheid en oprechtheid van de maker schuilt de grote klasse. De uitdrukking ‘schoenmaker blijf bij je leest’, is aan Teofilo wel besteed. Wat mij betreft maakt hij nog jaren dit soort albums, heerlijk!

Tracklisting MeStissage:

 1. Tu Verrais
 2. Tout En Ce Monde
 3. Allem Disso
 4. Gongon
 5. Oli ‘Me Ma Bô (met Bernard Lavilliers)
 6. Entre-Temps
 7. Un Monde Honorable
 8. Lua Desencantada
 9. Galans De Noche
 10. Alma Morna
 11. Pai Pa Fidje
 12. Firmamento De Nos Sodade
 13. Au Restau De L’ Exil