Tamikrest – Toumastin
Door op 06 mei 2011

Band: Tamikrest
Album_title: Toumastin
Genre: World/Afrikaans
Release_date: 04/21/2011
Label: Glitterhouse Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2911157
Toumastin Tamikrest
3.5
3.5

Met hun prachtige debuutalbum Adagh legden de jonge Malinese sahara-bluesrockers van Tamikrest in 2010 al een solide basis voor een succesvolle muziekcarrière. Met dit tweede album Toumastin consolideert de band uit Kidal, een klein stadje in het Noord-Westen van de Sahara, ongeveer 2.000 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bamako, moeiteloos de reeds verworven positie in de (sub)top van de desert-blues/rock.

Tamikrest wordt vaak vergeleken met Tinariwen, echter in tegenstelling tot muzikanten van deze band, heeft niemand van hen meegevochten in de bloederige burgeroorlogen tussen 1990 en 1995. De grote overeenkomst zit verpakt in de manier waarop men de eigen Noord-Afrikaanse roots uitdraagt door middel van de interpretatie van de blues, waarbij de eigen Tuareg-taal Tamaschek centraal staat.

Net als Adagh is Toumastin geproduceerd door Chris Eckman (Walkabouts). Op Toumastin probeert Tamikrest de eigen sound een breder karakter mee te geven door de Afrikaanse blues te vermengen met psychedelische funk, hypnotiserende dub en ‘desert garage’. Dat pakt over het algemeen goed uit. Na het korte intro Tizarate worden we met Fassous Tarahnet meteen getrakteerd op één van de beste nummers van het album. Subtiele klapjes, een heerlijke groove en een naar funk neigend gitaarakkoord vormen de uitgangspunten voor deze uitstekende track. Ook Aratan N TinariwenTarhamanine Assinegh en Nak Akaline Tinza (Tinzaouatene) blinken uit door door hun meeslepende ritmes, de unieke lokroepen en de funky gitaar-loopjes. Er is een fraai instrumentaal nummer in de vorm van Addektegh, waarbij de gitaar centraal staat.

Het absolute hoogtepunt, een sublieme vijf-sterrentrack, wordt voor het laatst bewaard. Dihad Tedoun Itran, dat verhaalt over de gedachten die langskomen wanneer de sterren vallen, is de perfecte melancholische afsluiter van een geslaagd tweede album!

Tracklisting Toumastin:

 1. Tizarate
 2. Fassous Tarahnet
 3. Nak Amadjar Nidounia
 4. Aratan N Tinariwen
 5. Ayitma Madjam
 6. Aidjan Adaky
 7. Addektegh
 8. Tarhamanine Assinegh
 9. Nak Akaline Tinza (Tinzaouatene)
 10. Tidit
 11. Dihad Tedoun Itran