Swami Jr. – Outra Praia
Door op 09 september 2009

Album_title: Outra Praia
Genre: World/Braziliaans
Release_date: 09/03/2009
Label: World Village
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2670234
Outra Praia
3.5
3.5

Chico César noemt hem de beste muzikant die je in je band kunt wensen: Swami Jr. Tien jaar speelde Swami Jr. in zijn band en schreef hij songs voor hem. Ook is hij een begenadigd producer. Vanessa da Mata, Mayra Andrade, Tom Zé, Elza Soares, Omara Portuondo en Zélia Duncan maakten de afgelopen jaren gretig gebruik van zijn vakmanschap. Ondanks deze jarenlange ervaring is Outra Praia echt zijn eerste soloalbum.

Zoals je bij een artiestennaam als Swami Jr. kunt verwachten staat dit debuutalbum vol met in schoonheid verstilde Braziliaanse luisterliedjes. Outra Praia dwingt de luisteraar in de muziek op te gaan zodat de rustgevende werking die van het album uitgaat zowel louterend als inspirerend kan werken. De zorgvuldig gekozen instrumentale begeleiding en een imponerende gastenlijst zorgen voor de nodige variatie, zonder ook maar ergens het concept uit het oog te verliezen.

Zangeres Luciana Alves neemt het leeuwendeel van de songs voor haar rekening en brengt je met opener Dois meteen in de juiste, ontspannen sfeer. Zeca Baleiro neemt vervolgens het stokje over in deze relax-estafette, waarna Vanessa da Mata al vroegtijdig het hoogtepunt van Outra Praia voor haar rekening neemt in Livrai-Me; een prachtige ballad voorzien van fraaie, emotievolle strijkers. Een andere hoofdrol is er voor geluidskunstenaar Marcelo Pretto, die op Bom Dia een pittig staaltje lichaamspercussie en mond-berimbau laten horen op een wijze waar Bobby McFerrin jaloers op zou kunnen zijn. Zélia Duncan zingt Desamparinho en natuurlijk ontbreekt Chico César ook niet op dit album, hij heeft de eer de titelsong te mogen zingen, begeleid door Marcelo Jeneci op accordeon.

Swami Jr. houdt altijd de regie goed in de gaten en zingt zowaar ook nog twee nummers zelf (Vou Na Vida en Noites Assim). Het slotakkoord is voor zijn dochter Helena, die haar stem leent aan het afsluitende Ja Volta Agora. Hoewel de eerste helft van Outra Praia iets overtuigender is dan de tweede, staat vast dat Swami Jr. debuteert met een mooie verzameling songs die ik van harte kan aanbevelen, vooral bij kaarslicht en in stilte.

Tracklisting Outra Praia:

 1. Dois
 2. Duas Ilhas
 3. Livrai-Me
 4. Bom Dia
 5. Desamparinho
 6. O Tempo De Um Samba
 7. Vou Na Vida
 8. Fim Do Ano
 9. Outra Praia
 10. Sul
 11. Noites Assim
 12. J Volto Agora