Suzanna Owiyo – My Roots
Door op 06 april 2011

Artiest: Suzanna Owiyo
Album_title: My Roots
Genre: World/Afrikaans
Release_date: 04/24/2011
Label: Kirkelig Kulturverksted
Release_date_reissue: 02/24/2011
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2905310
My Roots Suzanna Owiyo
4
4

De roots van Suzanna Owiyo liggen in Kenia. Ze zingt, speelt gitaar en nyatiti, een acht-snarige citer uit haar geboorteland. En dat laatste is vrij uniek want de nyatiti was van oudsher een instrument dat alleen door mannen bespeeld mocht worden. Sterker nog, het instrument was een taboe voor vrouwen en zij mochten de nyatiti zelfs niet aanraken. Toch liet Suzanna zich hierdoor niet afschrikken en nadat zij een Japanse vrouw met de artiestennaam Anyango op televisie de nyatiti zag spelen, raakte ze steeds meer geïnspireerd om het instrument te leren bespelen.

In 2002 werd ze genomineerd voor de Kora Music Awards in de categorie ‘Meest veelbelovende vrouwelijke artiest’ en daarna trad ze veel op in Afrika tijdens festivals. Ook werkte ze samen met Youssou N’Dour. In 2004 speelde ze op Festival Mundial in Tilburg.

Op My Roots etaleert ze haar kwaliteiten. Naast een uitstekende muzikant is Suzanna Owiyo ook een goede tekstschrijver en weet ze op pakkende wijze onderwerpen als educatie, alcoholisme, vriendschap en relaties, geweld, God en corruptie in haar songs te verwerken. Juist vanwege haar sociaal-bewuste teksten wordt ze ook wel de Tracy Chapman van Afrika genoemd. Haar stem doet echter meer denken aan Angélique Kidjo.

Het thema op opener Gonya, met een hoofdrol voor de reeds besproken nyatiti, is ook meteen duidelijk: ‘geef mij geen vis, maar leer mij om te vissen’, oftewel maak het niet te gemakkelijk voor de jeugd want daardoor gaat hun eigen potentie op termijn verloren. Anyango is een prachtige ode aan de vrouw die haar inspireerde om de nyatiti te gaan bespelen en kent naast mooie melodieën ook veel repetitie. Deze kunst van herhaling brengt de luisteraar haast in trance. Osiepna gaat over de toegevoegde waarde van loyaliteit in vriendschappen is ook een waar muzikaal kunststukje. Ook erg mooi zijn het religieus getinte Maria Matakatifu en het relaxt swingende Nga’To Gi Mare.

De kans is groot dat My Roots voor Suzanna Owiyo haar grote doorbraak gaat beteken. Met twaalf schitterende nummers trekt ze in ieder geval volkomen terecht onze aandacht. Wie volgt? Wellicht ook een tip voor Amsterdam Roots 2011 of andere breed programmerende en ruimdenkende (wereld)muziekfestivals?

Tracklisting My Roots:

 1. Gonya
 2. Anyango
 3. Osiepna
 4. Usife Moyo
 5. Dhano Le (featuring Makadem)
 6. Idhe Wa Kamande
 7. Abiro
 8. Jamer
 9. Maria Makatifu
 10. Uyie (featuring Oliver Mtukudzi)
 11. Nga’ To Gi Mare
 12. Tumekata