Susana Baca in North Sea Jazz Club, Amsterdam
Door op 26 februari 2013

Artiest: Susana Baca
Genre: World
Label: Luaka Bop

Susana BacaOp woensdag 13 maart treedt de Peruaanse zangeres Susana Baca op in de North Sea Jazz Club in Amsterdam. Ze zal de prachtige liederen van haar laatste album Afrodiaspora (2011) ten gehore brengen. Dit album reflecteert de vele invloeden die ze opdeed tijdens haar jarenlange omzwervingen over verschillende werelddelen.

Susana Baca heeft al een omvangrijk oeuvre op haar naam staan. Ze is ambassadrice van de Afro-Peruaanse muziek en was in Peru minister van Cultuur. Het begon in haar geboorteplaats Chorillo waar ze lid werd van een groep kunstenaars die poëzie en muziek combineerden. De groep vroeg aandacht voor de zwarte cultuur die overgeleverd was door Afrikaanse slaven die via Colombia in Peru terecht waren gekomen. Ze werd in de jaren ’80 ontdekt door David Byrne’s label Luaka Bop en liet zich behalve door de muziek van haar eigen land ook inspireren door diverse Latijns-Amerikaanse stijlen zoals cumbia, tango, Mexicaanse en Cubaanse muziek. Lamento Negro was zo’n album met op Cuba geïnspireerde liederen, waarmee ze in 2002 een Grammy won.

Met haar muziek wil Susana Baca meebouwen aan de trots van zwarte Peruanen. Ze wil erkenning van hun aandeel in de geschiedenis van het culturele erfgoed van Peru. Op haar laatste album Afrodiaspora ging ze op zoek naar haar Afrikaanse roots en mixt ze traditionele Latijns Amerikaanse en Afrikaanse ritmes. Toen ze Celia Cruz voor het eerst hoorde, voelde ze meteen de verwantschap. “Het voelde alsof het iets van onszelf was, ook al is het Cubaans” zegt ze hierover. “Hiermee vieren wij de Afrikaanse aanwezigheid in Latijns Amerika en getuigen we van de aanwezigheid van mensen die de reis van Afrika naar Latijns Amerika maakten. Ik beleef de muziek van Cuba, Colombia, Ecuador, Argentinië en Puerto Rico alsof het mijn muziek is,” zo schrijft ze op haar eigen site.

13 maart- North Sea Jazz Club, Amsterdam. Aanvang: 21.00