Stranded Horse – Humbling Tides
Door op 28 januari 2011

Band: Stranded Horse
Album_title: Humbling Tides
Genre: Folk, World
Release_date: 01/24/2011
Label: Talitres Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2862074
Humbling Tides Stranded Horse
3.5
3.5

Stranded Horse is Yann Tambour, de Fransman, die je wellicht nog kent van Encre. Daarmee maakte hij muziek die je avant folkrock zou kunnen noemen. Nu, als Stranded Horse, doet hij dat niet meer. Geen rock meer, maar akoestische muziek. Niet alles is anders. Nog steeds hoor je de folkinvloeden. En nog steeds zingt Tambour en speelt hij op de akoestische gitaar. En wat gelukkig ook gebleven is, dat is dat bijzondere instrument dat hij bespeelt: de kora.

Dat is een Afrikaans snaarinstrument (zie de foto hieronder) dat qua geluid dicht bij de harp komt. Het instrument wordt vooral bespeeld in West-Afrikaanse landen als Mali, Senegal, Gambia, Guinee en Sierra Leone. Het geeft een mooi mystiek, oud geluid. Ondanks de oorsprong van het instrument is dat geluid op Humbling Tides zeker niet Afrikaans, eerder waan je je een paar honderd jaar terug in de tijd in Engeland. Daar schreef Tambour het grootste deel van de nummers trouwens ook, in Bristol. Eén nummer was al voor hem geschreven, dat is namelijk een erg geslaagde cover van What Difference Does It Make van de Smiths. De nummers werden opgenomen in Normandië. Beide talen hoor je op het album, Tambour zingt zowel in het Frans als in het Engels.

Yann Tambour (Stranded Horse) met koraHumbling Tides telt acht nummers. Dat zijn er weinig, maar ze hebben wel flinke lengtes, dus over het aantal zeuren we nu maar eens niet. Belangrijker is natuurlijk ook hoe ze klinken. En dat is mooi! Dat komt onder meer door het tokkelwerk op die kora. Het geeft een bijzondere, mystieke sfeer aan de muziek. Ook debet aan het positieve oordeel is de aanwezigheid van strijkers; de cello en viool passen erg goed bij het geluid van de kora. Tel daarbij de zang van Tambour op, die meegaat in het mystieke van de muziek en je begrijpt dat dit muziek is die zich het beste leent voor een kleine, intieme zaal. Of eigenlijk nog liever, een woonkamerconcert. Voorlopig zit geen van beide er helaas in voor Nederland. En dus houden we het nu bij het album.

Handig om te noemen, dat is verkrijgbaar op cd én ook op vinyl. In welke vorm dan ook, voor liefhebbers van singer-songwritermuziek en world is Humbling Tides de moeite van aanschaf zeker waard.

Tracklisting Humbling Tides:

  1. And The Shoreline It Withdrew In Anger
  2. Shields
  3. Les Axes Déréglés
  4. They’ve Unleashed The Hounds For The Wedding
  5. Jolting Moon
  6. Le Bleu Et l’Ether
  7. What Difference Does It Make
  8. Halos