Staff Benda Bilili – Bouger Le Monde
Door op 12 september 2012

Band: Staff Benda Bilili
Album_title: Bouger Le Monde
Genre: Afrikaans
Label: Crammed Discs/Coast to Coast
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3121033
Bouger Le Monde Staff Benda Bilili
4
4

Met hun debuutalbum maakte het bonte gezelschap straatmuzikanten uit Kinshasa diepe indruk. Met hun enerverende optredens, waarin de drie frontmannen in rolstoelen als in extase de zalen op hun kop zetten, veroverden ze vervolgens in sneltreinvaart de wereld. Na 3 jaar is de band terug met een tweede opvallend album getiteld Bouger Le Monde.

Gelijk in Osali Mabe, de eerste song van Bouger Le Monde, is al snel de eensnarige satonge te horen, het door Roger Landu bespeelde instrument dat het hoge iele ‘gling gling’ geluid laat horen dat de muziek van Staff Benda zo uniek maakt. De groep gehandicapte muzikanten uit Kinshasa heeft weer een zeer dansbaar album gemaakt met dezelfde ingrediënten als op Très très fort (2009), maar nu uitgebreid met extra gitaar en percussie zoals conga’s. Zo is Bilanga, een song over het verbouwen van het land, een zeer percussieve danskraker. Djambula klinkt het meest traditioneel.

De eerste drie songs zijn in hetzelfde stramien als Très très fort maar het Caribisch getinte Tangu i Fueni en Djambula zijn toch anders. Libala Ya Mungwa is high speed soukous. Kuluna is een pittige afrofunk met een scherpe satonge solo. Staff Benda laat de luisteraar ook tot rust komen zoals in het mooie relaxede Souci waarin een speciale rol is weggelegd voor de gitaar. Die is ook belangrijk in Ne me quitte pas (geen cover van Jacques Brel) dat begint met een flamenco-achtig intro. Het maakt Bouger Le Monde gevarieerder dan het vorige album.

Tracklisting Bouger Le Monde:

 1. Osali Mabe
 2. Sopeka
 3. Bilanga
 4. Tangu I Fueni
 5. Kuluna/Gangs
 6. Djambula
 7. Libala Ya Mungwa
 8. Souci
 9. Apandjokwetu
 10. Ne Me Quitte Pas
 11. Mutu Esalaka(The Brains are Ok)