Sousou en Maher Cissoko – Tussen Stockholm en Dakar
Door op 22 maart 2013

Band: Sousou en Maher Cissoko
Genre: World/Afrikaans

Sousou en Maher vielen eerst voor de kora, en toen voor elkaar. De Senegalese Maher groeide op in een familie van bekende griots, de West-Afrikaanse naam voor een dichter en muzikant. De traditie van griot gaat over van vader op zoon, en hoewel Maher liever voetbalde, leerde hij al op jonge leeftijd de kora te bespelen. Later toerde hij met zijn broers langs festivals in Afrika en Europa. Ook de Zweedse Sousou maakte via haar vader, die accordeon speelde, kennis met het unieke geluid van de kora. Daarmee was trouwens niet alles gezegd: het verhaal gaat dat de Gambiaanse griot Alagie Mbye, Sousou’s eerste koraleraar in Zweden, vanwege de traditie van mannelijke spelers zo zijn twijfels had. Maar een echt goede reden waarom hij de Zweedse zangeres geen les zou geven, kon hij ook niet bedenken. Sousou toog vervolgens naar Senegal om het snaarinstrument verder onder de knie te krijgen en werd met open armen ontvangen door de Cissoko’s. De rest is geschiedenis.

sousou

Sousou en Maher debuteerden als duo in 2008 met Adouna, Wolof voor ‘het leven’ of ‘de wereld’, gevolgd door het voor zich sprekende Stockholm-Dakar (Ajabu) in 2011. De magische klank van de kora en de intieme songs in Wolof, Madinka, Zweeds en Engels raken sindsdien menige gevoelige snaar. Het muzikale echtpaar combineert moeiteloos traditionele koraritmes met eigen dansbare variaties geïnspireerd door jazz, reggae, mbalax en latin. Ook de invloed van Zweedse folk is duidelijk hoorbaar, bijvoorbeeld in het gevoelige Allt vad vi på jorden äge. Sousou en Maher stonden al op de planken in heel Scandinavië, Senegal, Marokko, Zuid-Afrika en de VS. In april toeren ze met World Sessions door Nederland.  

World Sessions concerten beginnen met een film over de artiest. Na afloop is er een meet & greet en een dj-set in de stijl van de avond.

Alvast een fijn voorproefje met  de videoclips Jangfata feat. Timbuktu en Allt vad vi på jorden äge

World Sessions tournee:

5 apr. ‘13 21:00 uur Podium Mozaïek, Amsterdam
6 apr. ‘13 20:00 uur Vredenburg Leeuwenbergh, Utrecht
9 apr. ‘13 20:30 uur Oosterpoort, Groningen
10 apr. ‘13 20:00 uur Rabo Theater Hengelo
11 apr. ‘13 20:30 uur Korzo, Den Haag
12 apr. ‘13 20:15 uur De Doelen, Rotterdam
13 apr. ‘13 20:15 uur Muziekgebouw, Eindhoven

Kijk voor meer informatie op de site van World Sessions.