Solo & Indré – Solo & Indré
Door op 28 september 2017

Band: Solo & Indré
Album_title: Solo & Indré
Genre: World
Release_date: 10/13/2017
Label: One Root
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3701516
Solo & Indré Solo & Indré
4
4

Een samenwerking tussen Senegalese griot Solo Cissokho en de Lithuaanse Indre Jurgeleviciute. Hij op kora, zij op kankles. Twee verschillende instrumenten, maar met verwantschap.

Toegegeven: het is geen voor de hand liggende combinatie. Maar wie met onbevangen oren en instelling kennis maakt, zal zich ongetwijfeld snel gewonnen voelen. Tsja, de muziek die het duo hier aanbiedt is een vlucht wég van het dagelijkse.

Het duo creëert een eigen wereld zonder al te veel poespas of gedoe. Dat kenmerkt ook het Granvat platform dat de release uitbracht. Evenzo weinig promotie, waardoor de focus vrijwel helemaal ligt op de muziek. Je hoort vanzelfsprekend echo’s van korameesters als de Diabatés, maar ook de combinatie tussen kora en harp van Seckou Keita en Catrin Finch lijkt in eerste instantie een goede referentie.

Net als die releases ligt de klemtoon hier op diversiteit in (muziek)culturen. De mix van het Senegalese en de Lithuanese folk is erg aantrekkelijk, al heeft veel te maken met de manier waarop je als luisteraar de muziek benadert: je kan dit soort muziek afdoen als een zoveelse exotisch product of je kan met een oprechte interesse in waarachtige muziek kennis maken. En gewoon luisteren naar wat dit duo zoal te vertellen heeft. Overwin je angsten én durf te ontdekken.

Wat echter de kern uitmaakt is dat deze muziek heel spontaan en natuurlijk tot stand kwam via improvisatie. Uren samen spelen, samen zoeken om dan tot dit eindresultaat te komen. Het duo lijkt hier met een en dezelfde stem te spreken. Al is diegene die je op het album hoort vooralsnog die van de griot Solo Cissokho, die kora speelt maar ook zachte, zoete zang aanbrengt.

Te onthouden is de puurheid van de muziek. Nergens in de verte is er ook maar enig commercieel motief te ontwaren. Neen, het gaat hier om twee muzikanten die elkaar gevonden hebben en die via de muziek de luisteraar toespreken. Met een stem die zowel noordelijke zachtheid als warme zuiderse sferen in zich draagt.

Dat levert een bijzondere release op (opgenomen in Lithuanië) van een al even bijzonder duo.

Solo & Indre trekken op tournee in België en doen in de Tournee Mondial verschillende concertzalen aan zoals o.a. Bozar op 15/10 en 30CC te Leuven in een fantastische double bill met Toumani Diabaté en Kayhan Kalhor.

Daarnaast zijn er optredens in CC Ter Dilft-Bornem (12/10), CC Leopoldsburg (13/10), CC De Ploter-Ternat (14/10) en op 19/10 en 20/10 worden respectievelijk CC Koksijde en CC Evergem aangedaan.

Tracklisting Solo & Indré:

  1. Damma – Gerve
  2. Dolo
  3. Manssani – Bitele
  4. Saula Yay
  5. Petit Pois
  6. Kaira – Upele
  7. Saha
  8. Leliumoj – Bamba