Sinkane – Life And Living It
Door op 14 februari 2017

Band: Sinkane
Album_title: Life And Living It
Genre: World
Release_date: 02/10/2017
Label: City Slang
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3597810
Life And Living It Sinkane
3
3

Op Life And Living It van de in London als Ahmed Gallab geboren Sinkane, de zoon van twee Sudanese leraren, horen we een muzikant aan het werk die eerder al ervaring als sessiemuzikant opdeed bij onder meer Caribou, Of Montreal en Yeasayer. Echte bekendheid verwierf hij echter vooral als bandleider en regisseur van de veelkoppige Atomic Bomb! band (o.a. met inbreng van David Byrne, Money Mark en Damon Albarn,..) die de muziek van de Nigeriaanse legende William Onyeabor tot hogere dimensies stuwde.

Tien jaar geleden bracht Sinkane zijn debuut Sinisterals op de markt. Ondertussen heeft hij veel tijd in studio’s doorgebracht, maar ook uitgebreid kennis gemaakt met het tourleven en zo verder de wijde wereld verkend. Gallab groeide dus op in London, maar kwam terecht in thuisland Sudan en verhuisde later omwille van politiek geïnspireerde redenen naar Ohio om zo terug in het door de Brexit geteisterde Verenigde Koninkrijk te belanden.

Muzikaal laat Sinkane zich onder meer leiden door P-funk (Parliament Funkadelic, Bootsy Collins), maar ook reggae (Bob Marley), dub, disco en vrolijk gestemde poprock komt om het hoekje kijken. Sinkane levert met Life And Living It een fijn staaltje van uiterst radiovriendelijk poptimisme om het zo maar eens te zeggen.

Er is die wat gekke hoes waarop Gallab in zijn tuin omgeven is door schijnbare random voorwerpen, al valt de Sudanese vlag wel meteen op, net als de radio/versterker en het handvol albums dat uit zijn Used Kids Records zakje te zien is. Muziek speelt een enorm belangrijke rol voor Sinkane, zoveel is duidelijk.

Opener Deadweight, waarin erg subtiel sporen van desert blues en Touregrock opduiken, zet meteen de toon. Heerlijk meeslepend, ook al omdat hij allerlei muzikale bruggen slaat. Zo verwijst zijn zang onder meer naar opgewekte gospelpop. Wat aan te vangen met het leven dat gegeven is? ‘I don’t know, but I keep trying’, zo klinkt het.

Er is de uiterst radiovriendelijke, goedgeluimde single U Huh die net als Passenger wat Ethiopische jazz in zich draagt en via een partysfeer tot dansen aanzet. En ook Favorite Song en de aardige funkkraker Fire weten het feestelijk te houden, terwijl een eerder doordeweekse, clichématige song als Telephone niet alleen funk maar ook nostalgische discoglorie in zich draagt.

Op Theme From Live And Livin’ It duikt zelfs een triomfantalistische Ierse folkmelodie op. Die werpt zich bij meerdere luisterbeurten net als U Huh op als hoogtepunt. Naar het einde toe ebt de spanning echter weg en krijgen we dan weer low-key tracks als het eerder luime Won’t Follow.

Sinkanes’ Life And Living It bevat een handvol erg goed in het oor liggende singles, maar als fullalbum stelt het geheel net wat teleur.

Tracklisting Life And Living It:

  1. Deadweight
  2. U’Huh
  3. Favorite Song
  4. Fire
  5. Telephone
  6. Passenger
  7. Theme From Life And Livin’ It
  8. Won’t Follow
  9. The Way