Shakara – United
Door op 16 juni 2013

Band: Shakara
Album_title: United
Genre: World
Release_date: 06/17/2013
Label: Doni Doni
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3206767
United Shakara
3.5
3.5

Nederland heeft Jungle By Night, België heeft Shakara zou je kunnen zeggen. Dampende Afrobeat met funky ritmes, een zeer vakkundig klinkende blazerssectie.

Met Food, Water & Shelter knalt de 10- koppige band meteen uit de speakers met die bij Afrobeat horende swingende shekeré bellen. Na meerdere malen luisteren kan de conclusie worden getrokken dat Shakara eigentijdse Europese Afrobeat produceert die gemixt wordt met andere (Afrikaanse) stijlen en het op de dansvloer goed zal doen.

Na track 1 gaat nummer 2 Terra Prometida nog een stap verder met een poppy gitaar en een soukous-achtige groove. In het met een Caribisch klinkende gitaarriff beginnende Kukunanatzi klinken er aanvankelijk veelbelovende vocalen van djembéspeler Babs Jolo maar deze worden niet echt doorgezet. Dat is overigens het manco van dit verder voortreffelijke album, dat de spaarse vocalen niet worden doorgezet. Een goede zanger of zangeres- of beiden- zou Shakara verder kunnen brengen. Maar goed, de band bestaat pas sinds 2011 en heeft dus nog de tijd. Shakara United is een heerlijke track met subtiele percussie, spetterende blazers en inventieve synths.

Women, Women, Women is een aanvankelijk enigszins voorspelbare zesachtste, voor mij tenminste. Als kenner van West-Afrikaanse zesachtste ritmes heb ik dit vaker gehoord maar net als ik dit denk doorbreekt Shakara gelukkig dit patroon wat uitmondt in een helder klinkende sterke en effectieve djembésolo van Babs Jobo.

Deze track duurt bijna zes minuten, niet lang voor Shakara begrippen want er staan langere nummers op het album zoals de openingstrack (8.17), Shakara United (7.39) en het meer dan negen minuten durende Family & Music. Het sterkst is het stuwende en meeslepende Meanwhile Back South, een potentiële zomerfestivalkraker. Het album sluit af met Bye WCC Zuiderpershuis, Shakara’s waardige eerbetoon aan het wereldmuziekcentrum in Antwerpen dat haar deuren helaas nog niet zo lang terug heeft moeten sluiten.

Tracklisting United:

 1. Food, Water & Shelter
 2. Terra Prometida
 3. Kukunanatzi
 4. Shakara United
 5. Women, Women, Women
 6. Bukom Mashie
 7. Modern Times
 8. Meanwhile Back South
 9. Family & Music
 10. Afrofolk
 11. Bye WCC Zuiderpershuis Bye