×

Concert

28 juni 2017

Sfeervolle editie van Roots Open Air in Amsterdam

Geschreven door: Rik van Boeckel

Het jaarlijkse Amsterdam Roots Festival sloot afgelopen zondag af met het gratis toegankelijke Roots Open Air in het Oosterpark; met wereldmuziekgroepen/artiesten uit Nederland/Turkije, Chili, Kenya, Benin, Soedan, Zimbabwe  en Colombia. Written In Music bezocht vooral de Moon Stage en de World Stage. Maar er waren ook optredens/activiteiten en workshops op andere plekken in het park zoals de Circus Stage, de Circus Tent, Tropical Garden, Context Palace en Kids Stage.

newen-afrobeat
Als eerste zag ik Altin Gün (Gouden Dagen in het Turks) op de Moon Stage, bezwerende Turkpop van deels Nederlandse huize geïnspireerd op de Turkse psychedelische rock uit de jaren 60 en 70. Meteen daarna naar de World Stage met Newen Afrobeat uit Chili dat swingde als een trein. Chilenen die met Zuid-Amerikaans temperament Fela’s Afrobeat naar eigen hand zetten. Met een sterke blazers- en percussiesectie, één zanger en drie zangeressen die op z’n Afrikaans bij een dans performance met de billen schudden, wist de groep het publiek uiteraard ook aan het dansen te krijgen. De gitarist voegde er nog rocky elementen aan toe. AfroChiliBeat zou je dit kunnen noemen!

pascuala4

En ook uit Chili, uit Valparaiso, op de World Stage Pascuala Ilabaca y Fauna. Ik had ze eind oktober al op de Womex in Santiago de Compostela gezien en vond ze toen erg sterk en een van de grote verrassingen. Ook nu waren ze erg goed ook al hadden ze wegens de reis vanuit Chili een jetlag. Zangeres/accordeoniste en toetseniste Pascuala Ilabaca is een sterke podiumpersoonlijkheid die danst over het podium. Ze zong nummers van het album Reloj, klonk soms als een Chileense chansonniere, eerde de Chileense zangeres Violeta Parra door een mooi lied van haar te zingen. In tegenstelling tot Newen Afrobeat was de muziek niet constant groovend maar speelde Pascuala met haar band ook mooie soms bijna ambient songs. Bijvoorbeeld in een duet met de klarinet, of in een prachtig duet met 2 mondharpen. Ze liet haar stem ook Arabisch klinken, zorgde samen met de gitarist voor een muzikale ontmoeting tussen de Himalaya en de Andes. De muzikale stijl van Pascuala is sowieso gebaseerd op de muzikale tradities van de Andes.

ogoya-nengo-foto-rik-van-boeckel

De meest traditionele wereldmuziek op Roots Open Air kwam van Ogoya Nengo & The Dodo Women’s Group uit Kenya. Ogoya Negro, afkomstig uit een geslacht van sociale commentatoren en troubadours, zingt al van kinds af aan voor stamhoofden, krijgers en koloniale officieren. In 2013 kwam haar album Rang’ala uit op het Honest John label wat haar introduceerde in het wereldmuziekcircuit. Ze zong met 2 andere zangeressen de muziek van het Luo volk, zichzelf begeleidend op de traditionele grote Aiaw shakers. En begeleid door 2 musici op traditionele drums: de bunde, bestaande uit 3 drums, en de ohangala; de bespeler van deze drum speelde ook de kinanda, een traditioneel snaarinstrument. Het was heel bijzonder deze traditionele wereldmuziek te horen tussen de modernere wereldmuziekgroepen.

Vermeld moet ook worden het prachtige spel van Stella Chiweshe uit Zimbabwe op de mbira (duimpiano) in de Circus Tent. Op de Moon Stage volgden de optredens van 47Soul (zang, rap en dubstep uit het Midden Oosten) en Alsarah & The Nubatones elkaar op. En dat ging van betoverende Arabo-electronica naar relaxede maar mooie Oost-Afrikaanse muziek. De nasale zang van Alsarah was wel heel apart. Vanaf de World Stage waaierden de geweldige en zinderende voodoo grooves van Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou uit Benin over het Oosterpark veld. Dit orkest, dat al bestaat sinds de jaren 60, verjongt zich steeds en kan zeker al legendarisch worden genoemd. De polyritmische patronen maken de muziek aan de ene kant gecompliceerd, aan de andere kant zorgen die voor stomende West-Afrikaanse muziek van hoog niveau. Funky belpatronen, net iets anders dan in afrobeat, zwepen de boel op. Het Orchestre onderstreepte ook de Afrikaanse roots van de Caribische muziek door in een nummer hun eigen interpretatie van salsa te laten horen; alsof de Fania All Stars overgestoken zijn naar Benin.

orchestre-poly-rhythmo

De Zuid-Amerikaanse salsa kwam van de slotact La Mambanegra. De aanstekelijke  mix van salsa dura, hiphop, funk en raggamuffin uit Cali, de Colombiaanse hoofdstad van de salsa, liet het publiek in het Oosterpark na het Orchestre Poly-Rhythmo de Cotonou verder dansen. La Mambanegra liet ook horen dat de ontwikkeling van salsa niet stil staat. Het is sowieso opvallend wat voor goede bands er op dit moment uit Colombia komen en La Mambanegra is daar een van de beste exponenten van. Dit optreden was dan ook een zeer sterke afsluiting van Roots Open Air 2017.

danseres-op-wereldbol-foto-rik-van-boeckel