Sarazino – Everyday Salama
Door op 29 mei 2012

Band: Sarazino
Album_title: Everyday Salama
Genre: World/Spaans
Release_date: 05/28/2012
Label: Cumbancha
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3088696
Everyday Salama Sarazino
3.5
3.5

Met zijn tweede album Everyday Salama borduurt Lamine Fellah, oftewel Sarazino, overtuigend en logisch voort op het succes van zijn debuutalbum Ya Foy! uit 2009. Vanuit zijn thuisbasis Quito, Equador, stuurt de ‘ globalist’ Sarazino sindsdien de lekkerste, zomerse grooves de wereld in. Met wederom een sprankelende mix van latin pop, reggae en subtiele funk met Afrikaanse en Arabische muziekinvloeden schotelt hij ons op Everyday Salama opnieuw een flink aantal zowel feestelijk als ontspannen klinkende ‘feel good’-songs voor.

Daar waar Sarazino op zijn eerste album hulp tot stand kwam met medewerking van de muzikale gasten Toots Hibbert (Toots and thé Mayals), Revelino en Blanquito Man (King Chango) pakt hij op dit nieuwe album nog grootser uit met een waslijst aan gasten, waaronder Amparo Sanches (Amparanoia), Novalima, Luisa Maita, Sierra Leone’s Refugee All Stars en Rootz Underground.

Hoewel de muziek van Sarazino vaak wordt vergeleken met die van collega’s Manu Chao en Sergent Garcia heeft bijna elk nummer toch een duidelijk herkenbaar Sarazino-stempel: lome, doch pakkende en eigentijdse beats die als een smaakvolle, vrolijke salsa (saus) over de songs worden ‘ uitgeschonken’.

Het recept werkt doorgaans erg goed. Het album start geweldig met El Figutivo (prima gastrol van Amparo Sanchez), Caminaré Por Babylon (met Bacha Ortiz) en het swingende Lunes Vudu, waarin Rootz Underground zich mag uitleven. Niyo Pumpin krijgt als gast de meeste speelminuten en mag drie maal opdraven, te beginnen in het midtempo Es Mi Momento, dat ondanks de reeds ontstane feestvreugde iets minder imponeert dan zijn voorgangers.

Titeltrack Everyday Salama tapt uit hetzelfde muzikale vaatje en hoewel het allemaal best lekker klinkt ligt het risico van eentonigheid op de loer. Een pakkende beat en een lekker refrein blijkt ineens geen garantie voor het lang vasthouden van de aandacht. Dat blijkt vooral in het daaropvolgende En Latinoamerica, dat helaas wel erg op de automatische piloot lijkt te zijn opgenomen. Iets meer credits zijn er voor de Sierra Leone’s Refugee All Stars die Vigaré naar een (iets) hoger niveau tillen. Met behulp van Novalima wordt er gelukkig weer ouderwets ‘uitgepakt’ in Es La Vida. De beproefde formule wordt succesvol vervolgd met het degelijke Pelo Shao, Si Nos Descuidamos en vooral Siqueme Déjalo, waarin de Braziliaanse zangeres Luisa Mata zorgt voor de zwoele ondertoon en het nummer duidelijk iets extra’s meegeeft. Het relaxte Africa Viva, met gastzangeres Andrea Ruilova, sluit het album ontspannen af.

Everyday Salama is een uiterst genietbaar album vol zomerse en vrolijke klanken. Met het stijgen van de temperatuur laten we ons eenvoudig meevoeren op de warme sound van Sarazino. Dat de sympathieke en verbroederende muzikant uit Ecuador soms wat gemakzuchtig overkomt zal wel door de hitte gekomen zijn.

Tracklisting Everyday Salama:

 1. El Fugitivo (feat. Amparo Sanchez)
 2. Canimaré Por Babylon (feat. Bacha Ortiz)
 3. Lunes Vudu (feat. Rootz Underground)
 4. Es Mi Momento (feat. Niyo Pumpin)
 5. Everyday Salama (feat. Sabina Sciubba)
 6. En Latinamerica (feat. Niyo Pumpin)
 7. Vagaré (C’ Est Toi Ma Vie) (feat. Sierra Leone’s Refugee All Stars)
 8. Es La Vida (feat. Novalima)
 9. Quiero (feat. D’ Callaos)
 10. Pelo Shao (feat. Andrea Ruilova)
 11. Sigueme Déjalo (feat. Luisa Maita)
 12. Malena (feat. Isidro Garcia)
 13. Si Nos Descuidamos (feat. Niyo Pumpin)
 14. Africa Viva (feat. Andrea Ruilova)