Rupa & The April Fishes – Este Mundo
Door op 19 november 2009

Band: Rupa & The April Fishes
Album_title: Este Mundo
Genre: World/Global Agit-Pop
Release_date: 10/26/2009
Label: Cumbancha
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 2679752
Este Mundo Rupa & The April Fishes
3
3

Sinds hun doorbraak na het wereldwijd uitbrengen van hun debuutalbum eXtraOrdinary Rendition, ziet de wereld er voor Rupa & The April Fishes, muzieknomaden uit San Francisco, rooskleurig uit. De band speelde de afgelopen jaren al op het Montreal Jazz Festival, in New York’s Central Park (Summer Stage) en was op vele prestigieuze festivals en podia in Europa te bewonderen. Met hun fraaie mix van muziekstijlen, een gezonde dosis creativiteit en een energieke liveshow, weten Rupa en haar band in vrij korte tijd veel nieuwe fans voor zich te winnen.

Op Este Mundo zet de band de ingezette succeskoers vakkundig voort. Zangeres Rupa noemt de plaat zelf een verzameling geluiden en songs die de incidentele schoonheid van het leven roemt maar ook de schaduwzijde weerspiegelt: het menselijke lijden. Ze spreekt hierbij uit eigen ervaring: overdag werkt ze namelijk als arts in een ziekenhuis in San Francisco en ’s avonds is ze professioneel zangeres. Na een jarenlang ‘gevecht’ tussen de wens om medicijnen te studeren en muziek te maken, besloot ze beide passies in haar leven te volgen en hierin een goede balans te vinden. Rupa nam zelf de productie voor haar rekening maar liet de plaat mixen door geluidskunstenaar Oz Fritz, bekend van zijn werk met Tom Waits op het album Mule Variations. Met gasten als rapper Boots Riley van The Coup, Tin Hat’s trompettists Ara Anderson en de Servische bassist Djordje Stijepovic worden nog eens extra internationale kruiden aan dit wereldgerecht toegevoegd.

In ruim drie kwartier wordt de luisteraar getrakteerd op Gypsy swing, Franse chansons, Colombiaanse cumbia’s en zelfs op elementen van Indiase ragas. Een aantal nummers springt er op eerste gehoor meteen uit: Soledad, met de genoemde gastrap van Boots Riley, maakt de meeste indruk maar ook de reggae-feel van La Linea werkt direct verslavend. Por La Frontera luistert als een klein feestje, er is aardige nachtclub-jazz in Trouble, L’Elephant kent een mooie, spannende opbouw en de twee vrolijk swingende ‘maannummers’ (Culpa De La Luna en Espero La Luna) zullen zeker live kunnen uitgroeien tot publieksfavorieten.

Met Este Mundo leveren Rupa & The April Fishes opnieuw een prima, gedegen album af. Hoewel niet elk nummer beklijft, verdienen Rupa en haar band alle lof voor het verder ontwikkelen van een eigen unieke sound en visie. Este Mundo is opgedragen aan alle migranten die zijn overleden tijdens hun wereldse zoektocht naar werk en een beter leven voor zichzelf en hun familie. Tussen 1995 en 2005 zijn bijvoorbeeld meer dan duizend mensen omgekomen bij pogingen om vanuit Mexico de Verenigde Staten binnen te komen. In deze wereld van Rupa zijn alle nieuwe migranten en gelukszoekers van harte welkom en zij wenst ze veel succes tijdens hun reis. Aan de muzikale steun in de rug zal het zeker niet liggen!

Tracklisting Este Mundo:

 1. La Frontera
 2. C’est Moi
 3. Por La Frontera
 4. La Linea
 5. La Rose
 6. Culpa De La Luna
 7. L’Elephant
 8. Soledad
 9. El Camino Del Diablo
 10. Este Mundo
 11. Soy Payaso
 12. Neruda
 13. Trouble
 14. La Estrella Caida
 15. Espero La Luna