Rubens Bassini y Los Latinos – Latino Fantastico
Door op 01 december 2010

Artiest: Rubens Bassini
Album_title: Latino Fantastico
Genre: World
Label: Far Out Recordings
Release_date_reissue: 12/01/2010
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2834358
Latino Fantastico Rubens Bassini
4
4

Het Britse platenlabel Far Out brengt niet alleen van oudere en jongere Braziliaanse artiesten nieuwe albums uit. Ze gaan nu ook een ware Brazilian classics re-issue serie aan hun oeuvre toevoegen. De eerste release in deze nieuwe serie is het legendarische, nooit eerder op CD uitgebrachte en heel erg moeilijk nog op vinyl te vinden, album Latino Fantastico van percussionist Rubens Bassini en zijn band Los Latinos.

Het betreft een album uit 1963 die toen in een zeer gelimiteerde speciale versie op de markt werd gebracht. Bassimi had zijn sporen eind jaren 50, begin jaren 60 verdient, eerst binnen de toen opbloeiende bossa nova scene en vervolgens bij Sergio Mendes. Zijn spel, vol Afrikaanse, Cubaanse en traditioneel Braziliaanse salsa elementen, bleek de basis voor en veelbelovende carrière. Hij nam het album Latino Fantastico op in een studio in Rio, omringd door zijn muzikale vrienden. Het album is een percussie feest met een dikke psychedelische saus doordrenkt. De 19 tracks die het album telt bieden een verrukkelijk inzicht in wat percussionist en vermaard bongo speler Bassini in zijn spel, hevig beïnvloed door de uit Cuba afkomstige Mongo Santamaria, kon leggen.

Latino Fantastico is een weldadige percussietrip die Bassini weliswaar geen (eigen) wereldfaam bracht maar hem wel in Sergio Mendes Brasil 66, Brasil 77 en Brasil 88 deed belanden. Bassini was daarnaast mede grondlegger van Os Mutantes en speelde naast drummer Wilson Das Neves, gitarist Neco en Astor Silva in de originele bezetting van The Ipanemas. Zij waren het die in 1964 de kans kregen het legendarische album Os Ipanemas op te nemen. Bassini speelde op ontelbare Braziliaanse klassiekers als percussionist mee en maakte in totaal 2 soloalbums waarvan Latino Fantastico zijn meesterwerk is.