Real World verrast met wonderschone vinyl re-issues
Door op 14 juli 2017

Genre: World
Label: Real World Records

Op vrijdag 28 juli zal een selectie van de legendarische albums uit de Real World-catalogus op vinyl gaan verschijnen. Sommige daarvan zijn al vele jaren niet meer op vinyl te krijgen, andere maken zelfs hun vinyl debuut. De eerste keuze is willekeurig uit de catalogus gehaald maar behoren tot de lievelingen van het Real World team.

‘It has been heart warming to see the return of vinyl’, vertelt Gabriel. ‘Even though I loved being free of its limitations in the digital world, there is still a warmth and presence to vinyl that somehow makes it a more natural human companion’.

Toen Peter Gabriel in 1989 Real World Records lanceerde was muziek van over de wereld nog gelimiteerd en werd er op etnomusicologen en traditionele platenlabels vertrouwd om de muziek over cultureel slecht in kaart gebrachte delen van de wereld inzichtelijk te krijgen. Real World deed dit op een voortvarende, baanbrekende manier en bouwden over de jaren een fascinerende catalogus op. De eerste collectie nu op vinyl uitgebracht werk laat dit maar weer eens optimaal horen.

Real World Records is vanaf hun allereerste album (Passion van Peter Gabriel zelf) bezig geweest om culturele paden te crossen. Nauw verbonden aan het Womad festival waar vele alternative acts reeds met wereldacts samen speelden pakte Real World op hun albums vaak eenzelfde lijn op. Zo werkte Nusrat Fateh Ali Khan met Michael Brook (Mustt Mustt), Papa Wemba met Stephen Hague (Emotion) en Geoffrey Oryema met Brian Eno (Exile).

In de eerste collectie (her)uitgebracht vinyl zitten nu al twee albums van de helaas veel te vroeg gestorven Pakistaanse held Nusrat Fateh Ali Khan, het prachtige Emotion van Papa Wemba en Passion – Sources, het album waarop de bronnen worden prijsgegeven van Passion, de door Peter Gabriel geschreven soundtrack van de Martin Scorcese film The last Temptation of Christ. Ook het meesterlijke album En Mana Kuoyo van Ayb Ogada, waarop puur de prachtstem van Ogada en zijn meesterlijke spel op de nyatiti, een speciaal oost Afrikaanse snaarinstrument zijn te horen, is in deze eerste trits vinyl uitgaven bijgesloten. Van deze kant van de wereld komt dan weer Grit van Martyn Bennett, een van de puurste albums die er de afgelopen jaren uit Schotland kwam.

De complete lijst (op)nieuw uit te brengen vinyl:

  • Various Artists – Passion Sources (LPRW2)
  • Nusrat Fateh Ali Khan – Mustt Mustt (LPRW15)
  • Nusrat Fateh Ali Khan – Shahen Shah (LPRW3)
  • Geoffrey Oryema – Exile (LPRW14)
  • Ayub Ogada – En Mana Kuoyo (LPRW42)
  • Papa Wemba – Emotion (LPRW52)
  • Martyn Bennett – Grit – LPRW114 (Double yellow vinyl)