Razia – Zebu Nation
Door op 05 april 2010

Artiest: Razia
Album_title: Zebu Nation
Genre: World/Madagascar
Release_date: 03/15/2010
Label: Cumbancha
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2739282
Zebu Nation Razia
4
4

Toen zangeres Razia twee jaar geleden terugkeerde naar ‘haar’ Madagascar, werd ze door een paar lokale artiesten geïnspireerd om een album te maken in Malagasy, haar oorspronkelijke taal. Ze greep deze kans meteen aan om zich meer te kunnen verdiepen in haar muzikale roots.

Tijdens haar hernieuwde kennismaking met Madagascar kwam ze tot de ontdekking dat het eiland in grote problemen verkeert. Veel flora en fauna zijn verloren gegaan, voornamelijk door het kappen en platbranden van bossen door de plaatselijke boeren, die deze methodiek sinds jaar en dag gebruiken om in te kunnen overleven in moeilijke economische tijden. Steeds meer natuurschoon wordt op deze manier ‘in vlammen gezet’. Razia schreef hier het prachtige Slash And Burn over. Er is nog maar een tiende over van het prachtige bosgebied! “Maar hebben we nog wel een keus?” vraagt ze zich terecht af. Het is een lastige tijd voor natuurbescherming. Veel houthakkers uit arme dorpsgemeenschappen zijn bijvoorbeeld verwikkeld geraakt in een strijd om de overgebleven pallisanderbestanden. Pallisander is een dure houtsoort die onder meer gebruikt wordt voor het vervaardigen van gitaren en luxe meubels. Op papier is deze houtsoort beschermd, in de praktijk vindt elk jaar illegale houtkap plaats. Zebu Nation is daarom ook meer dan enkel een diepgravend onderzoek naar de oorsprong van de muziek van Madagascar.

Razia wil met dit album ook de aandacht vestigen op de uitputting van de nationale natuurbronnen. En dat doet ze op sublieme wijze, waarbij de toon van het album juist positief en hoopvol is en er gestreefd worden om mensen en muzikanten samen te brengen om deze boodschap over te brengen. Het (concept)album is opgedragen aan de toekomst van hun kinderen. Prachtige songs als Tiako Ro, Salamalama Aby en afsluiter Mifohaza zijn een lust voor het oor, maar ook als geheel klinkt Zebu Nation als een schitterende schreeuw om aandacht. De klimaatverandering en de ontbossing vormen duidelijk de rode draad van het album. Daarnaast toont Razia aan dat Madagascar ook muzikaal nog genoeg te bieden heeft!

Tracklisting Zebu Nation:

  1. Babonao
  2. Omama
  3. Yoyoyo
  4. Salamalama Aby
  5. Ny Alantsika
  6. Slash And Burn
  7. Tsy Tara
  8. Lalike
  9. Tiako Ro
  10. Mifohaza