Raf Vilar – Studies In Bossa
Door op 22 februari 2011

Artiest: Raf Vilar
Album_title: Studies In Bossa
Genre: World/Braziliaans
Release_date: 02/21/2011
Label: Far Out Recordings
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2892438
Studies In Bossa Raf Vilar
3.5
3.5

Met dit fraaie debuutalbum Studies In Bossa voegt de jonge Braziliaanse singer/songwriter Raf Vilar zich bij de immer groeiende ‘familie’ van het Far Out-label. Nu kun je deze zin bijna letterlijk nemen want zijn oom is niemand minder dan Ivan Conti, de drummer van de legendarische band Azymuth. Daarnaast mag Raf de zangeressen Sabrina Malheiros en Clara Morena tot zijn naaste vriendinnen rekenen. Zowel Azymuth als beide dames staan onder contract bij Far Out Recordings.

Studies In Bossa staat vol dromerige, sferische en door bossa nova geïnspireerde songs. Mede geproduceerd door August Jacobsen, beter bekend als Hunsley & Guz, de huis-dj van een aantal grote Londense clubs als Fabric en The Egg, schotelt Raf ons op intrigerende wijze zijn ‘studieverslag’ voor. We worden door het korte, doch krachtige Por Um Amor Qualquer meteen op het verkeerde been gezet, want de vet klinkende samba spat van de plaat af. Daarna toont Raf zich een begenadigd tekstschrijver en verrast hij ons met prachtige composities als het subtiel groovende Bossa Me, het relaxte Sem Ter Voce en het bewust ingetogen gespeelde Imaginar Voce. Hoewel nog niet alles wat Raf aanraakt in goud verandert, is wel duidelijk dat we te maken hebben met een groeibriljant. Een nummer als Entao Ve, voorzien van een prachtige opbouw en fraai piano arrangement, schudt namelijk niet elk talent zo maar uit zijn mouw. Op Amargo Amor flirt Raf openlijk met de Portugese Fado en ook het slotstuk Lullaby mag er wezen. Met deze rustieke en  mooie, Engelstalige ballad wordt dit ‘studieproject’ overtuigend afgerond.

Raf mixt op luchtige en speelse wijze bossa nova met folk, jaren 60-en 70- samba, jazz en electronic en heeft met Studies In Bossa een prachtig visitekaartje afgegeven, waarmee hij nog jaren vooruit kan. Aan nieuw studiemateriaal ongetwijfeld geen gebrek!

Tracklisting Studies In Bossa:

 1. Por Um Amor Qualquer
 2. Bossa Me
 3. Sem Ter Voce
 4. Imaginar Voce
 5. Le Com Cre
 6. So No Ar
 7. Perfeito
 8. Entao Ve
 9. Eu Sei
 10. Amargo Amor
 11. Solidao
 12. Lullaby