R.I.P. William Onyeabor (26 maart 1947 – 16 januari 2016)
Door op 18 januari 2017

Artiest: William Onyeabor
Genre: World
Label: Luaka Bop

Vandaag heeft platenlabel Luaka Bop het trieste nieuws bekend gemaakt dat de mythische Nigeriaanse muziek pionier William Onyeabor op 70 jarige leeftijd is overleden. Hij overleed vredig in zijn slaap na een kort ziekbed, in zijn huis in Enugu, Nigeria . Onyeabord kan gezien worden als een buitengewone kunstenaar, zakenman en visionair, die in eigen beheer 9 briljante albums uitbracht vol baanbrekende elektronische funk 1977-1985. Hij nam deze albums zelf op en liet deze persen bij Wilfilms Limited, zijn persoonlijke perserij in het zuidoosten van Nigeria. Luaka Bop vierde het leven van Onyeabor enkele jaren terug met prachtige heruitgaven van zijn werk die wereldwijd veel belangstelling voor het fenomeen Onyeabor teweeg brachten.

Met hun eerste release Beliza Tropical, een compilatie van Braziliaanse klassiekers, maakte Luaka Bop in 1989 een vliegende start. Het door David Byrne geïnitieerde en met Yale Evelev opgebouwde platenlabel heeft een formidabele catalogus opgebouwd en in aanloop naar het 25jarig bestaan van Luaka Bop gaat Written in Music hier veel aandacht aan besteden!

Luaka Bop in film (video-documentaires):

Artikelen:

En een overzicht van reeds geschreven recensies is hier onderaan (discografie) te vinden. En een overzicht van alle Luaka Bop artikelen vind je op de 25 jaar Luaka Bop overzichtspagina.