Piri – Vocês Querem Mate?
Door op 14 april 2017

Band: Piri
Album_title: Vocês Querem Mate?
Genre: World, Jazz
Release_date: 04/13/2017
Label: Quartin
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3625518
Vocês Querem Mate? Piri
4.5
4.5

De serie albums van het obscure en legendarische Braziliaanse platenlabel Quartin die momenteel door het Londense platenlabel Far Out Recordings opnieuw worden uitgebracht zijn een ware schatkist. Na het meesterlijke Obnoxious van Jose Mauro en Toca Antonio Carlos Jobim van Victor Assis Brazil wordt met Vocês Querem Mate? van Piri wederom een prachtig album uitgebracht.

Is Vocês Querem Mate? is het zoveelste wonderbaarlijke album waarvan maar weinig bekend is maar dat gelijk tot de verbeelding spreekt. Geen sfeerverrijkende strijkers deze keer om het geluid nog voller en ingenieuzer te maken. De band rond zanger/songschrijver Piri Reis vult de songs zelf in en creëert een superrijke sfeer. De folky basis van de songs, de warme zang, de losse ritmes en het fijne spel geven de songs exact de juiste lading mee. Alles wat de Braziliaanse psych-folk rond de eind jaren 60, begin jaren 70 in Brazilië muzikaal zo interessant maakte is op het album aanwezig. De muziek heeft die fraaie melancholie die de Braziliaanse muziek zoveel warmte meegeeft, is zeer rijk aan arrangementen en instrumenten en is tegelijk opzwepend tegen funky aan.

Piri had voor zijn eerste album een erg fijne band om zich heen verzameld met Paulinho Jobim en Danilo Caymmi prominent op fluit, Geraldinho Camero op piano, Jorge Carneiro op bas en Wilson das Neves (van Ipanemas faam) op drums. Een geweldige band die zijn dromerige dan weer swingende songs als geen ander snapten en het de juiste glans meegaven. Luister alleen al naar die openingstrack Reza Breva en sla achterover. Wat een geweldig rijke song is dit. Absoluut Braziliaans muzikaal erfgoed.

Voces Querem Mate? staat vol met rijke Braziliaanse songs. Songs als het vrije As Incríveis Peripécias De Danilo en Cupido Esculpido hebben een magische aantrekkingskracht die gelijk je hart binnenkomt. Ingetogen songs als Sombra Morta en Chão Vermelho verbazen al net zo. Het blijft een ongelooflijk idee dat deze songs in het geheim werden opgenomen tijdens de Braziliaanse dictatuur begin jaren 70. Er zit zo ontzettend veel leven en muzikale creativiteit en warmte in. Maar misschien juist wel daarom. Met het uitbrengen van Vocês Querem Mate? van Piri is wederom een stuk Braziliaanse muziekgeschiedenis fraai blootgelegd. De oneindig lijkende schatkist aan Braziliaanse muziek blijft maar geopend worden. Wat een heerlijkheid!!

Noot: Opvallend feit is dat dit een eerste trits songs van Reis zijn die in de openbaarheid kwamen. Hij maakte nadien nog drie albums, maar alle door hem opgenomen albums verdwenen al snel uit de schappen door slechte platendeals of onbetrouwbare platenlabels. De albums die tweedehands zelfs moeilijk verkrijgbaar waren werden door jazzmuzikanten Celia, Charlie Haden en Jan Garbarek wel gevonden en zij namen over de jaren songs van Reis op.

Tracklisting Vocês Querem Mate?:

  1. Reza Brava
  2. As Incríveis Peripécias De Danilo
  3. O Som Do Roberto
  4. Sombra Morta
  5. Vocês Querem Mate?
  6. Cupído Esculpido
  7. Chão Vermelho
  8. Lágrimas
  9. Espiral
  10. Porta Do Sol