Papa Wemba – Molokaï
Door op 23 december 2012

Artiest: Papa Wemba
Album_title: Molokaï
Genre: World, Reissue
Release_date: 06/02/1998
Label: Real World Records
Release_date_reissue: 11/29/2012
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2539433
Molokaï Papa Wemba
4
4

Jules Shungu Wembadio Pene Kikumba, beter bekent als Papa Wemba, heeft met een indrukwekkende lijst van meer dan veertig gepubliceerde albums een gevestigde naam als Congolese zanger. Aan het begin van zijn carrière stond hij bij Real World Records onder contract, waar hij in totaal drie albums heeft uitgebracht en heeft meegewerkt aan een aantal compilaties. Dit jaar volgt de heruitgave van zijn album Molokaï in de Real World Gold serie.

Met Molokaï kijkt Papa Wemba terug op zijn kindertijd in het dorp Matongue, door de bewoners ook wel Molokaï genoemd. Geïnspireerd door het verleden werd Molokaï ook de naam van Papa Wemba’s internationale band. Het album is een verzameling van geherinterpreteerde hits en nieuwere nummers, die toegankelijk en deels bovendien zeer sterk zijn. De opener van het album, Excuse Me, is tevens Papa Wemba’s a capella debuut. In de daaropvolgende stukken valt juist het rockgitaargeluid op, dat invloeden uit de jaren tachtig doet vermoeden. Zero en Image vallen in dit kader het meest op, versterkt met de zachtmoedige achtergrondzang van Awa Maiga, Isabel Gonzalez en Gino Siston. Het terugkerende synthesizergeluid doet het album ondanks de vooruitstrevende klanken her en der licht gedateerd klinken.

Toch is dit zeker een van de meer interessante albums uit de Real World Gold serie. Papa Wemba lardeert met zijn stem soepel door de muzikale textuur die door zijn band wordt neergezet. De nummers blijven gemakkelijk hangen en zitten in zichzelf en als geheel goed in elkaar. Waar enkele stukken elkaar door grote overeenkomsten iets doen te verzwakken, zijn er toch zeker een aantal parels op dit album te vinden, waaronder Excuse Me en de ingetogen ballade Awa Y’okeyi. Dat Zero en Bakwetu met hun hoge easy listening gehalte hebben bijgedragen aan de carrièreboost van Papa Wemba is onderhand bewezen.

Molokaï is makkelijk te verteren, opzwepend en vrolijk. Een uitgebalanceerd album, dat zowel Papa Wemba fans als Afrikaanse muziekfanaten wel zal gevallen.

Tracklisting Molokaï:

 1. Excuse Me
 2. Zero
 3. Bakwetu
 4. Image
 5. If The Children Cry
 6. Sakana
 7. Shofele
 8. M’Fono Yami
 9. Epelo
 10. Awa Y’okeyi
 11. Esclave