Papa Wemba – Emotion
Door op 22 januari 2013

Artiest: Papa Wemba
Album_title: Emotion
Genre: World/Afrikaans
Label: Real World Records
Release_date_reissue: 05/24/2012
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3103457
Emotion Papa Wemba
3.5
3.5

Emotion is het derde album van Papa Wemba, na het innovatieve zelfbenoemde album Papa Wemba (1988) en het door Real World uitgebrachte Le Voyageur (1992). Hoewel hij in zijn thuisland Congo-Kinshasa (voormalig Zaïre) destijds al zeer populair was, was Papa Wemba naarstig op zoek naar internationaal succes. Om zijn kansen te vergroten vertrok Papa Wemba destijds naar Parijs, van waaruit hij zijn nieuwe missie kracht bijzette. In de herfst van 1994 kreeg hij van Real World de kans om deze droom te verwezenlijken.

Het nieuwe album Emotion werd geproduceerd door niemand minder dan Stephen Hague, bekend van zijn werk voor onder meer Pet Shop Boys, New Order en Erasure. Deze keuze bleek een slimme maar ook een spannende zet. Tenslotte had Stephen nog nooit met Afrikaanse artiesten samengewerkt. Maar Papa Wemba besefte heel goed dat je soms risico’s moet nemen in het leven om nieuwe stappen te kunnen zetten. Toch was hij beducht voor de reacties van het publiek. En hoe zouden zijn fans reageren op deze drastische koerswijziging?

Papa Wemba maakt een duidelijke, bewuste keuze voor het werken met twee verschillende bands: zijn originele band zal zich altijd blijven richten op de Afrikaanse markt en met deze nieuwe band zal hij proberen via Engeland te Europese markt te veroveren. Hij wil niet dat de mensen hem zullen herinneren als een Afrikaanse zanger of een zanger van wereldmuziek maar gewoon als zanger, punt.

En hoewel de nieuwe sound op Emotion duidelijk een meer westers karakter heeft, de hoofdpersoon op de hoes wordt geportretteerd in een fraaie Britse outfit en het album een degelijke cover van Otis Redding bevat (Fa Fa Fa Fa Fa (Sad Song)) en twee Engelstalig titels, Show Me The Way en Rail On, zijn de teksten en de zang van Papa Wemba gewoon, op een enkele zin na, Afrikaans. Zelfs op de net genoemde Redding-cover wordt de zang grotendeels overgelaten aan Juliet Roberts.

Muzikaal valt er overigens genoeg te genieten. Het album trapt prima af met het vrolijke, lichtvoetige Yolele en opvolger Mandola kent eveneens een hoge feel good-factor. Show Me The Way is ook weer zo’n heerlijk in het gehoor liggend nummer,subtiel opgesierd met flamenco-achtig gitaarspel. Zelfs Latin treffen we aan op richting salsa bewegende Epelo, om nogmaals de vele muzikale kruisbestuivingen op het album te onderstrepen. Het korte, maar krachtige akoestische Awa Y’ Okeyi (If You Go Away) en Rail On zijn de meest puur van vorm en klank en roepen goed de emotie op die de albumtitel suggereert. Het gedreven klinkende, voortstuwende Image is een ander prachtnummer op Emotion en een uitstekend voorbeeld hoe de westerse (keyboard)sound mixt met de meeslepende vocalen van Papa Wemba. De bezwerende slotsong Ah Ouais (Oh Yes) is helaas iets minder pakkend maar dan zijn al genoeg punten gescoord om te spreken van een (voor hem) gewaagd en geslaagd album!

Tracklisting Emotion:

 1. Yolele
 2. Mandola
 3. Show Me The Way
 4. Fa Fa Fa Fa Fa (Sad Song)
 5. Rail On
 6. Shofele
 7. Image
 8. Sala Keba (Be Careful)
 9. Awa Y Okeyi (If You Go Away)
 10. Epelo
 11. Ah Ouais (Oh Yes)