Papa Wemba – Emotion (vinyl re-issue)
Door op 08 augustus 2017

Artiest: Papa Wemba
Album_title: Emotion
Genre: World
Label: Real World Records
Release_date_reissue: 08/10/2017
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3696905
Emotion Papa Wemba
4.5
4.5

Hoe rijk de catalogus van Real World is wordt weer eens overduidelijk nu ze hun archief op vinyl gaan uitbrengen. De eerste serie albums zijn allemaal vanaf de analoge tapes in prachtige geluidskwaliteit perfect op lekker dik 180 grams vinyl geperst.

In de eerste serie vinyluitgaves vinden we ook de klassieker Emotion van Papa Wemba uit Zaïre.

In de eerste jaren werden er zeer spannende samenwerkingen opgezet. Zo werd de uit Zaïre afkomstige Papa Wemba, die vorig jaar op 66-jarige leeftijd veel te vroeg overleed, aan de Britse producer Stephen Hague (Pet Shop Boys, Propaganda, New Order) gekoppeld. Een spannende samenwerking die gelijk zijn vruchten afwierp op het prachtige Emotion.

Wemba woonde destijds al een aantal jaren in Parijs en was daar beïnvloed door zoveel meer muzikale stromingen dan zijn Afrikaanse achtergrond alleen. Hij beschouwde zichzelf in eerste instantie ook geen Afrikaanse zanger. Net als de toen net wereldwijd doorgebroken Senegalese Youssou ‘N’dour en Baaba Maal wilde hij ook een internationale carrière. Met Hague achter de productietafel kreeg Wemba de mogelijkheid om dat in volle glorie te bewijzen.

Natuurlijk is de basis in sfeer Afrikaans met super aanstekelijke songs als Yolele, Mandola en Image maar op Emotion wordt die basis net zo gemakkelijk verlegd naar een soulklassieker als Otis Redding’s Fa Fa Fa Fa Fa en duikt Wemba met het wel heel erg aanstekelijke Epelo zelfs de Latin in. Daarnaast staan dan weer de prachtig ingetogen ballades Rail On, het weergaloze Awa Y’Okeyi en de prachtig sfeervolle albumafsluiter Ah Quais. Zowel arrangementen als muzikanten zijn uitmuntend en Hague verrast met een loepzuivere productie in een muzikale hoek waar hij destijds nog niet bekend mee was.

Zeker niet alleen omdat de kwaliteit van de songs en de mix van muzikale stijlen zo overweldigend is, mag Emotion een World-klassieker genoemd worden. De geweldige stem van Papa Wemba valt als een warme gloed over elke song heen. Wat een klasse en passie herbergt zijn stem. Een heel groot genot om de man, die hoorbaar ongelooflijk geniet, zo geweldig te horen zingen.

Opvallend genoeg bleef er een conservatieve groep liefhebbers die zichzelf dan wel progressief vinden maar muzikanten als Papa Wemba alleen Afrikaanse muziek willen horen maken. Dat publiek haakte in eerste instantie bij de crossover sound van Emotion af, al waren ze snel terug. Kwaliteit herkent iedereen. Emotion werd een onverbiddelijke World-klassieker en Papa Wemba een heel grote ster binnen de internationale muziek.

Tracklisting Emotion:

 1. Yolele
 2. Mandola
 3. Show Me The Way
 4. Fa Fa Fa Fa Fa (Sad Song)
 5. Rail On
 6. Shofele

Kant 2:

 1. Image
 2. Sala Keba (Be Careful)
 3. Awa Y’ Okeyi (If You Go Away)
 4. Epelo
 5. Ah Quais (Oh Yes)