Paco de Lucia in Paleis voor Schone Kunsten in Brussel
Door op 05 maart 2013

Artiest: Paco de Lucia
Genre: World

Op 6 juni 2013 staat flamenco gitarist Paco de Lucia op het podium van de Henri Le Boeuf zaal in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, een van de mooiste theaters van de Benelux.

“Een flamenco-gitarist is wat ik ben. Moest ik proberen iets anders te spelen, dan nog zou het klinken als flamenco.”

Paco de Lucia was voorbestemd om één van de grootste te worden. Vader Antonio en broer Ramon waren trouwens altijd in de buurt om het lot een duwtje te geven. Flamenco leer je niet via geïsoleerde studie, maar door het te beleven. Op feestjes waar familie en vrienden de passionele soundtrack leveren bij het rusteloze zigeunerleven. Ontmoetingen met Jose Greco, Sabicas en El Camaron de la Isla gaven de carrière van Paco de Lucia vorm.

Oorspronkelijk een begeleidingsinstrument, liet hij zijn gitaar de vrije loop in het samenspel met andere artiesten. De band met traditionele flamenco werd er alleen maar sterker door. “Mijn roots verliezen zou hetzelfde zijn als mezelf verloochenen. Met één hand hou ik de traditie vast, terwijl ik met de andere naar nieuwe dingen tast.”

Met zijn band bouwt hij verbluffende muzikale constructies, laat hij een vuurwerk van buleria’s, weergaloos gitaarspel, opwindende ritmes, diep gezang en meeslepende dans los.

In 2012 won hij de Latin Grammy voor “Best Flamenco Album” met Envivo.

Zoals de Lucia het zelf zegt: “Een live-opname is een luxe. Je kan de adem van de muzikanten aan uw zijde voelen, het is spontaan en levendig. Soms zijn er fouten gemaakt, maar je bent in een staat van opwinding, waarin adrenaline je helpt om oplossingen te vinden, vaak verrassende en soms hoger dan de originele compositie. Wat er gebeurt is echt. De energie die wordt gecreëerd op het podium, krijg je nooit in een opnamestudio. Daar kunt u dichter bij de perfectie komen maar de ziel van de muziek, die vind je in een live show.”

Bandsamenstelling:

  • Paco de Lucia: gitaar
  • Antonio Sanchez: 2de gitaar
  • Antonio Serrano: key, harm
  • Alain Perez: bas
  • Piraña: percussie
  • Rubio: vocals
  • David de Jacoba: vocals
  • Farruco: dans