Orquestra Imperial – Fazenda As Pazes Como Swing
Door op 23 augustus 2014

Band: Orquestra Imperial
Album_title: Fazenda As Pazes Como Swing
Genre: World/Braziliaans, Braziliaans/Samba, Braziliaans
Release_date: 03/03/2014
Label: Mais Um Discos
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3338585
Fazenda As Pazes Como Swing Orquestra Imperial
3.5
3.5

Een wiegeliedje, zo lijkt Cair Na Folia het tweede album van Orquestra Imperial te openen. Maar al snel blijkt die eerste indruk bedrieglijk en in plaats van je in slaap te wiegen swingt het nummer met een keur aan percussie en waan je je bij het vertrekpunt van een carnavalsstoet. Zo voelt het ongeveer.

Tamancas Do Cateretê, het tweede nummer klinkt als een volwassen en volleerde big band, Brazilian style. En dat is ook wat de kern van de muziek van Orquestra Imperial is. Gestart om het gevoel van de gafieira samba terug te brengen, de dance hall muziek uit het begin van de  jaren ‘40 en ‘50 van de vorige eeuw. Dat was waar de grootouders van de bandleden naar luisterden en op swingden.

Meer dan traditionele samba, meer dan de Braziliaanse tegenhanger van Buena Vista Social Club is het Orquestra Imperial vooral een band waarin kruisbestuiving tussen de verschillende leden en de verschillende achtergronden een grote rol speelt. Kun je je een big band voorstellen die Owner Of A Lonely Heart van Yes speelt? Misschien moet je het je ook niet voorstellen, maar gewoon naar het swingende geluid luisteren. Alhoewel de geluidskwaliteit niet overweldigend is, is er op Youtube een filmpje te vinden waarin Orquestra Imperial het nummer op eigen wijze tot leven brengt. Zo mengt Alcacuz dromerige zanglijnen aan sfeervol aansluitende blazers terwijl de gitaren hun accent eveneens achterlaten. Een mooi gearrangeerd nummer waarin de instrumenten en zang zorgvuldig met elkaar in balans zijn.
 
A saudade é que me consola brengt de muziek van weleer misschien wel het meest nadrukkelijk in beeld. De klassieker werd ooit vertolkt door The Ipanemas en Wilson das Neves laat het hier, wederom met gitaren op de achtergrond, als herboren klinken. Mocotó Em Tijuana haalt de gitaren zelfs binnen als leadinstrument en scheurt bijna in de beste surfsound je oren binnen. Zo exotisch als dit nummer klinkt op de van Braziliaanse percussie en blazers doorspekte langspeler, zo thuis laat Aguenta Mais je voelen. Je waant je gewoon in een dance hall in Brazilië.
De zomer van 2014 en Orquestra Imperial tekent met zijn relaxte en tegelijk swingende geluid voor de soundtrack die laat horen dat Brazilië veel meer is dan het land van het WK en voetbal. Een heerlijk album dat het verdient genoten te worden. En nee, daarmee hoeven we niet te wachten tot nog een voetbaltoernooi. Bravo!
 

Tracklisting Fazendo As Pazes Como Swing:

 1. Cair Na Folia
 2. Tamancas Do Cateretê
 3. Alcacuz
 4. A saudade é que me consola
 5. Velha estória
 6. Mocotó em Tijuana
 7. Aguenta Mais
 8. Moléculas
 9. Apaixonado
 10. Pode Ser
 11. Fala Chorando
 12. Ouvindo Vozes
 13. Enquanto A Gente Namora

Written in Music Nieuwsbrief