Orquesta de Instrumentos Reciclados in het Bimhuis
Door op 29 januari 2014

Band: Orquesta de Instrumentos Reciclados Cateura
Genre: World

La Armonía del Vertedero, oftewel ‘de harmonie van de vuilnisbelt’, is de naam van de voorstelling van Orquesta de Instrumentos Reciclados Cateura die komende zondag 2 februari het hoofdstedelijke Bimhuis aandoet. De jongeren zijn afkomstig uit het dorp Cateura, dat letterlijk op een vuilnisbelt gebouwd is. Hun orkest is de trots van het dorp en geeft de inwoners weer hoop en energie om verder te werken aan een betere toekomst.

Een cello gemaakt uit een olievat, een saxofoon van bestek en oude knopen, of een viool van blik: fascinerende handgemaakte instrumenten van gerecycled afval worden op klassieke manier bespeeld door dit bijzondere jeugdorkest uit Paraguay. De 22 jonge musici spelen samen spannende versies van wereldberoemde muziek, van Bach tot Billie Jean. Het Orquesta ontving de Prins Claus Prijs 2013 en geeft op zondagmiddag 2 februari een concert in Nederland, in het Bimhuis te Amsterdam.

ORQUESTA DE INSTRUMENTOS RECICLADOS CATEURA

Orquesta de Instrumentos Reciclados Cateura (Cateura, 2006) is een jeugdorkest dat jongeren een nieuw en hoopvol perspectief biedt. Met zijn unieke, vernuftige gebruikmaking van eenvoudige middelen is het een baken van trots en hoop voor de plaatselijke bevolking. Cateura ligt zes kilometer ten Westen van Asunción en is gelegen op een vuilnisbelt, waar elke dag meer dan anderhalf ton afval wordt gestort. De meeste gezinnen, kinderen incluis, verdienen een karig loontje met het recyclen van afval. In deze schrijnende omgeving begon voormalig muziekleraar Favio Chávez, tegenwoordig werkzaam als milieutechnisch ingenieur, muzieklessen te geven aan de kinderen.

In het begin speelden de prille muzikantjes op instrumenten van Chávez zelf, maar naarmate het aantal leerlingen toenam werd de vraag naar instrumenten groter, alleen was er geen geld om ze te kopen. Met de hulp en het vernuft van bewoners maakte Chávez allerlei soorten instrumenten uit afvalmateriaal: flessendoppen als kleppen voor saxofoons, gegalvaniseerde buizen als fluiten, oude blikken als geluidsboxen. De twee-en-twintig tieners die het orkest vormen spelen nu trots Mozart, Latijns-Amerikaanse muziek of Beatlenummers op mooie cello’s, klarinetten en trombones – alle instrumenten die in een kwaliteitsorkest voorkomen.

Het orkest geeft gemiddeld één keer per week een uitvoering in Paraguay, zowel in de regio als op internationale festivals. Meer dan 120 kinderen krijgen gratis muziekles in de hoop ooit in het orkest te mogen spelen, en veel bewoners zetten zich actief in voor het orkest.

Orquesta de Instrumentos Reciclados Cateura wordt gehuldigd omdat het aan velen muziek en vreugde schenkt. Omdat het op vernieuwende wijze mensen laat samenwerken, en met gebruikmaking van plaatselijke middelen kansen creëert en verlichting brengt in hun moeilijke omstandigheden. Omdat het hun gevoel van eigenwaarde vergroot en door middel van muzikale expressie de gemeenschapszin en sociale cohesie bevordert. En omdat het laat zien dat cultuur een noodzaak is en dat materiële armoede geen belemmering hoeft te zijn voor een rijk cultureel leven.