Nigeria Afrobeat Special: The New Explosive Sound in 1970’s Nigeria
Door op 19 februari 2010

Album_title: Nigeria Afrobeat Special
Genre: World/Afrobeat
Release_date: 02/22/2010
Label: Soundway Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Nigeria Afrobeat Special
3.5
3.5

Fela ‘Ransome’ Kuti, de grondlegger van de Afrobeat in Nigeria, staat aan de basis van deze nieuwe funky verzameling van Soundway. Met een ouderwets lang swingende Fela-jam, Who’re You?, zet de meester zelf meteen de toon voor een onstuimig doch wederom smaakvol album. Het geluid van opzwepende saxofoons, dat zo kenmerkend is voor de Afrobeat, spat op soms bezwerende wijze uit de boxen. De uitdrukking ‘onbekend maakt onbemind’, gaat voor dit basiselftal op dit album, absoluut niet op, al wordt het wel duidelijk dat de ‘volgelingen’ van Fela Kuti qua niveau toch echt in zijn schaduw stonden. Dat drukt de pret echter geenszins. Integendeel, het speelplezier en de energie vergoeden veel, zo niet alles!

Prachtige bandnamen prijken op de tracklist: Eric Snowboy Akaeze & His Royal Ericos, Bongo Ikwue & The Groovies, The Anansa Professionals en de originaliteitsprijs gaat zonder twijfel naar Godwin Omabuwa & His Casanova Dandies, verzin het maar eens. Maar het dekt de lading wel degelijk. Was Casanova namelijk geen grote verleider? Ook de muziek van deze band is een verleidelijk staaltje Afrobeat, dat de luisteraar vanaf de eerste noten meteen inpakt. En zo geldt dat voor meer nummers op deze unieke verzameling. Outachikpopa van Bongo Ikwue kent een fraaie, spannende opbouw, de funky blazers op Afro Blues van Orlando Julius & His Afro-Sounders overtuigen en van het slotstuk Ole van The Black Santiagos word je spontaan vrolijk.

Nigeria Afrobeat Special is een prachtig document voor Afrobeat-fans die verder willen en durven kijken dan het werk van de grote Fela Kuti en het toont aan dat de Afrobeat in de jaren ’70 in Nigeria springlevend was. Veel bands werden geïnspireerd door de sound van Fela Kuti. Deze prachtige mix van funk en traditionele ritmes werd ook uiteindelijk hun handelsmerk.

Tracklisting Nigeria Afrobeat Special:

 1. Fela & The Africa 70 – Who’re you? (Original 45 Version)
 2. Eric Showboy Akaeze & His Royal Ericos – We Dey Find Money
 3. The Anansa Professionals – Enwan
 4. Saxon Lee & The Shadows International – Mind Your Business
 5. Bongos Ikwue & The Groovies – Otachikpopo
 6. Orlando Julius & His Afro-Sounders – Afro-Blues
 7. Bob Ohiri And His Uhuru Sounds – Ariwo Yaa
 8. Mad Man Jaga – Hankuri
 9. Godwin Omabuwa & His Casanova Dandies – Do The Afro Shuffle
 10. Segun Bucknor’s Revolution – Gbomojo
 11. The Black Santiagos – Ole