Muyayo Rif – P’Alante!
Door op 23 augustus 2012

Band: Muyayo Rif
Album_title: P'Alante
Genre: World/Spaans
Release_date: 07/19/2012
Label: Kasba Music
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3123947
P'Alante Muyayo Rif
3.5
3.5

Voor de betere mestizo kunnen we deze zomer terecht bij het Spaanse Muyayo Rif. Het nieuwe album P’Alante! bevat een bruisende cocktail van reggae, ska en punk, overgoten met een heerlijk latin-sausje. De energie en het enthousiasme van de band werken aanstekelijk en zeker de eerste helft van de plaat raast in sneltreinvaart voorbij. Zoals bij veel mestizo-bands lijkt de zang van ondergeschikt belang maar zorgen de bonte blazersmix, de spannende breaks en ludieke raps er meestal voor dat eentonigheid wordt voorkomen.

I En Venen zorgt meteen al voor een goed humeur met veel vurig koperwerk en urgent klinkende rap/zang om vervolgens het feest definitief te openen met La Rebelión Del Sin Nada. Muyayo Rif maakt met C.R.I.S.I.S. een krachtig muzikaal statement waarna via een puntgave doorstart het swingende Sigo Mi Camino volgt. De reggae-en ska-beats variëren van ontspannen naar up-tempo en vooral bij Le Garcon du Printemps en Sueno Sin Dueno valt die wisselwerking goed op. De tweede helft van het album is helaas wat wisselvallig, ondanks de vriendendiensten van collega muzikanten van La Troba Kung-Fu en Che Sudaka. Maar laten we ons focussen op de positieve uitschieters. Het spannende, vrolijk klinkende Por Global en zeker het uitstekende slotnummer Pal Mundo Quiero brengen weer een onuitwisbare glimlach op het gezicht.

Muyayo Rif is een band die zeker niet zal misstaan op de (grotere) festivals. P’Alante! is een verbastering van ‘ para adelante’, wat ‘ vooruitgang/voorwaarts’ betekent. Voorlopig zet de band met dit album alvast een goede eerste stap in de gewenste richting!

Tracklisting P’Alante!:

 1. I Ens Venen
 2. La Rebelión Del Sin Nada
 3. C.R.I.S.I.S.
 4. Sigo Mi Camino
 5. Libre
 6. Le Garcon Du Printemps
 7. Sueno Sin Dueno
 8. Information
 9. Welcome
 10. Por Global
 11. Mírala
 12. Pal Mondo Quiero