Mohammed ‘Jimmy’ Mohammed – Hulgizey
Door op 13 juli 2007

Artiest: Mohammed Jimmy Mohammed
Album_title: Hulgizey
Genre: World
Release_date: 07/13/2007
Label: Terp Records
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 2740245
Hulgizey Mohammed Jimmy Mohammed
4.5
4.5

Vorig jaar op 17 december overleed de legendarische Mohammed Jimmy Mohammed. Hij werd op dezelfde dag, volgens de moslim traditie, al begraven.

Hij was een week daarvoor naar de dokter gegaan omdat hij zich niet lekker voelde. De dokter vertelde hem dat hij een ernstige longontsteking had opgelopen, hij daar niets aan kon doen, en dat Mohammed Jimmy Mohammed maar beter naar huis kon gaan om daar te sterven. Aangezien hij bij vrienden, en niet bij zijn familie was, overleed hij een week later zonder dat zijn naasten ook maar de kans hadden gezien verder onderzoek te doen. Het is het trieste einde aan een leven wat de blinde Mohammed Jimmy Mohammed voor het grootste gedeelte wijdde aan het maken van muziek. Wereldwijde roem bracht hem dat helaas niet maar wel een aantal uitzonderlijke albums.

Vorig jaar verscheen nog het fraaie Takkabe! op het Nederlandse Terp Records, waarvan The Ex voorman Terrie de eigenaar is. De gepassioneerde zang van Mohammed kwam daarop optimaal uit de verf mede door het geweldige spel van zijn medemuzikanten die bestonden uit leden van The Ex en super drummer Han Bennink. The Ex hadden Mohammed leren kennen tijdens een tour van The Ex door Ethiopië en haalden hem uiteindelijk voor hun 25 jubileum als band over voor een kleine Europese tournee. Op ondermeer het Moers jazzfestival in België, het Banlieues blues festival in Parijs en in Paradiso, Amsterdam werden vervolgens legendarische concerten gegeven.

Het postuum uitgebrachte album Hulgizey bevat een concert van Mohammed met zijn eigen band gegeven in The Grand Mix, Tourcoing in Frankrijk op 8 april 2006. Met Mesele Asmamaw en Asnake Gebreyes dus en Brodie West als gast op alt saxofoon. In totaal zijn er een 8 tal opwindende songs vastgelegd die in ongebreidelde Ethiopische stijl die Mohammed zo kenmerkte worden gespeeld. Soms is er niet meer nodig dan een opzwepende krar (een 5 of 6snarig instrument wat er uit ziet als een pan met gitaarhals), een kebero (een dubbele handdrum) en een heftig emotionele stem als die van Mohammed Jimmy Mohammed. Het album is niet alleen een prachtige ode aan de geweldige zanger die Mohammed Jimmy Mohammed was maar is tevens bedoeld als spaarpotje voor zijn overgebleven familie. Alle opbrengsten van de CD gaan daar naartoe en er is tevens een rekeningnummer geopend voor donaties. Een zeer lovenswaardig initiatief.

Tracklisting Hulgizey – In Concert:

  1. Sethed Seketelat
  2. Mela Mela
  3. Eywat Setenafegagn
  4. Antchin Keto
  5. Hulgizey
  6. Yaselame Lalo
  7. Ende Jerusalem
  8. Sewetchi Men Yilalu