Mikea – Hazolava
Door op 06 december 2012

Band: Mikea
Album_title: Hazolava
Genre: World/Afrikaans
Release_date: 10/11/2012
Label: Zimbraz
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3143339
Hazolava Mikea
3.5
3.5

In 2003 begon zanger/gitarist Theo Rakatovao de band Mikea, een band die geïnspireerd is door de ‘Beko’, de authentieke blues uit Zuid Madagascar. Toch duurde het daarna nog jaren voordat zijn talent ook internationaal werd opgemerkt maar in november 2008 won Mikea de Prix Découvert RFI (Radio France Internationale). Dat succes werd in 2009 gevolgd door zijn eerste echte internationale album Taholy.

Nu, weer drie jaar later is er Hazolava, een nieuw album dat niet alleen Mikea maar ook Madagascar weer in de spotlights hoopt te zetten. Want de thematiek van het songmateriaal richt zich, naast de liefde, bovenal op de crisis en problemen waar het eiland mee te kampen heeft.

Het album begint meteen fraai en overtuigend met een heerlijk relaxte versie van Hey Joe, hier getiteld Hé Joe, een nummer geschreven door Billy Roberts maar pas echt groot gemaakt door niemand minder dan Jimi Hendrix. Nahazovaly is een mooi eerbetoon aan de liefde en er is een prachtige bijrol in Fitadiava weggelegd voor Tina (achternamen van de overige muzikanten op het album blijven helaas onvermeld) op mondharmonica, een nummer over de emigratieproblemen, de zoektocht naar werk in een ander land en het onvermijdelijke verlies van tradities. Het Franstalige Cafrik gaat over kolonisatie en de bijbehorende ellende, met als onvoorwaardelijke uitgangspunt het nooit vergeten van je eigen achtergrond en identiteit.

De titelsong Hazolava is een schreeuw om hulp en vertelt het verhaal over de Maloso, een dievenbende die de bevolking in diverse steden en dorpen van Madagascar de stuipen op het lijf jaagt en regelmatig berooid achterlaat. Nog meer drama van een ander soort is er in Mba Nagnino, over de roep/wens voor  de terugkeer van een vertrokken vrouw. Handea Aho gaat ook over vertrekken maar dan over het vertrek uit het ouderlijk huis om een zelfstandig leven op te bouwen.  Gelukkig is er ook nog wat ruimte voor feest in het gelijknamige Fety, waarin het ritme van de Tsapiky centraal staat voor de beleving. Slotsong Many handelt over het weg zijn uit eigen land en de daaraan gerelateerde heimwee en nostalgie. Het vaderland mag nooit vergeten worden, lijkt de heldere boodschap. En deze boodschap wordt op heel Hazolava vakkundig en doeltreffend overgebracht!

Tracklisting Hazolava:

 1. Hé Joe
 2. Nahazovaly
 3. Fitadiava
 4. Cafrik
 5. Vinanto Mamy
 6. Hazolava
 7. Mba Nagnino
 8. Handea Aho
 9. Fety
 10. Longo
 11. Many