×

Recensie

World

11 oktober 2017

Mighty Mo Rodgers & Baba Sissoko – Griot

Griot Blues

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: One Root

Griot Blues Mighty Mo Rodgers Mighty Mo Rodgers & Baba Sissoko World 4 Mighty Mo Rodgers & Baba Sissoko – Griot Blues Written in Music https://writteninmusic.com

Griot Blues is de geboorte van een nieuw muziekgenre, een nieuwe stroming gebaseerd op een unieke mix van griotmuziek en blues. Aan de basis ligt de zogeheten call & response ; woord en wederwoord. Kortom: dialoog en communicatie. Het krachtige van de blues die stem geeft aan zij die er geen hebben in de blend met het narratieve van de griot, dat kan eigenlijk alleen maar een bijzondere combinatie opleveren.

De zelfverklarende titel doet natuurlijk veel: op dit album hoort de muziekliefhebber een knap mengsel van griot traditie en blues. Op zich niet eens zo verwonderlijk, want beide hebben van nature uit al bijzonder veel met elkaar te maken. Het verhalende bijvoorbeeld om maar een voorbeeld aan te halen. Griots vertellen verhalen. Zij beschrijven de geschiedenis en uiten daarmee vaak de hoop op andere tijden, net zoals de blues dat doet. Beide slagen erin om wonden te helen en om leed te verzachten.

Het project kwam tot stand tijdens een optreden in Lithuanië: Baba Sissoko en Mighty Mo ontmoetten elkaar backstage en van het een kwam het ander. Gelukkig, want de op Griot Blues gepresenteerde muziek liegt er niet om. Dit zijn twee topmuzikanten die elkaar vinden en die samen een heel tof album met een universele boodschap en zeggingskracht maakten: Mighty Mo heeft als singer-songwriter onder meer bijdragen geleverd aan Sonny And Brownie en laaft zich volop aan soul, blues en jazz terwijl Sissoko samenwerkte met o.a. Toots Thielemans, Aka Moon, Chris Joris en Philip Cathérine.

In drie kwartier nemen Mo Rodgers (afkomstig uit de States) en Sissoko (afkomstig uit Mali) de luisteraar op sleeptouw. Tijdens opener Shake M Up Charlie hoor je eerst nog luie, lome reggae- en dubinvloeden. Charlie verloor alles, maar wordt aangeraden om te blijven strijden voor rechten en menselijk respect en om blijvend aandacht te hebben voor protest en rebellie. Dat gaat gepaard met een erg aanstekelijke sound waarin roots, reggae, rock en blues voorkomen.

Het is een klein stapje tussen Mali en Mississipi. Dat hoor je volop op deze in deep bluesgitaren en mondharmonica gedrenkte track met frasen als “we conjured some African Blues for you”. Verderop is er onder meer aandacht voor alle vrouwen en moeders ter wereld (het op blues- en funkgrooves gestoelde Nalu/Mother), maar ook voor de feestelijke viering van het leven (Donke/Dance, de knappe percussie tijdens Demisenu/Children). Het thematische en het muzikale worden heerlijk met elkaar gemengd, zoals ook te horen is in tracks als The Blues Went To Africa waarin een stukje muziekgeschiedenis verwerkt wordt (“african blues is the real of the real”). Of neem hoogtepunt Djeli/Griot/ Storyteller waarin je je dankzij de bijdragen van Sissoko (ngoni, djembe, kalimba, talking drum) direct diep in het Afrikaanse continent waant en de vertellerscultuur knap naar muziek vertaald geraakt.

De essentie zit in de mix, in het ontmoeten, in de dialoog tussen verschillende vormen van communicatie, dialoog en muziek. En net zoals het leven zelf is er zin voor realiteit (de grappige, vrije talkin’ blues van Drunk As A Skunk). Om vervolgens uit te komen bij de vraag naar liefde en vriendschap (Mo Ba). Griot Blues is een album om vingers en duimen van af te likken, een warm en tof album dat hier vast nog rondjes gaat draaien.



  1. Shake 'Em Up Charlie
  2. Mali To Mississippi
  3. Nalu / Mother
  4. Donke / Dance
  5. Demisenu / Children
  6. The Blues Went To Africa
  7. Djeli / Griot / Storyteller
  8. Drunk As A Skunk
  9. What Is The Color Of Love?
  10. Mo Ba
  11. Griot Blues