Mediterraans nazomeren bij Amsterdam World 2010
Door op 07 oktober 2010

Amsterdam World, het jaarlijks terugkerende muziekfestival met musici en artiesten uit de hele wereld gaat dit jaar ‘Mediterraans nazomeren’ op 6 en 7 november in de Melkweg Amsterdam. Met optredens en concerten van beroemde zuidelijke artiesten als Cristina Branco, Ojos de Brujo en Eleftheria Arvanitaki. Ook Afrika is vertegenwoordigd door de beroemde Cheikh Lô.  De zomer keert even terug! Het hele programma is te vinden op de site van Amsterdam World.

arvanitaki_web2

Op zaterdag 6 november opent Eleftheria Arvanitaki het festival in de Rabozaal van de Melkweg. In Griekenland is deze zangeres een icoon en internationaal timmert ze behoorlijk aan de weg. Nederland kan wederom live genieten van haar zuivere en emotionele stem, van haar swingende en lyrische muziek. Eleftheria zingt nummers van haar nieuwste CD Mirame en haar grootste hits! Ook op 6 november een zinderende nazomerse avond; het zal knallen in de Max en Oude Zaal van de Melkweg met bands als Ojos de Brujo, Va Fan Fahre, OqueStrada en Okou.

Het wervelende Spaanse collectief Ojos de Brujo speelt voor de tiende keer in Nederland en presenteert tegelijkertijd hun tiende album Corriente Vital. Va Fan Fahre is een ‘Balkan brassband op het Arabische pad’.

Fa Van Fahre presenteert hun nieuwe album Al Wa’Debt. Een verrassende fusie van Balkan brassband en Arabische muziek met een uitgesproken troef: zangeres Aicha Haskal.

OqueStrada treedt voor het eerst op in Nederland. In Portugal worden ze omarmd en haalde hun single direct de hoogste plek op de hitlijsten. Fado vormt de basis van de muziek, maar klinkt allesbehalve melancholiek. Ska, hiphop, Braziliaanse klanken en walsen worden in hun muziek verweven en zangeres Marte Miranda voegt daar haar eigen sprankelende theaterpersoonlijkheid aan toe.

Okou wordt gerekend tot een van de meest veelbelovende nieuwkomers van dit moment en treedt voor het eerst op in Nederland. Okou brengt ballads, hommages aan Billie Holiday en nummers doorspekt met Afrikaanse ritmes. Het zijn de van soul doordrenkte stem van Tatiana en het spel van Gilbert op alles wat snaren heeft, die samen een bijzonder prettig in het gehoor liggende combinatie zijn.

De zaterdagavond wordt gelardeerd met interviews en akoestische optredens in de Mixed Media Lounge. O.a. Oquestrada, Okou en Christina Branco schuiven aan.

Cheikh Lo1

Op zondag 7 november geeft de wereldberoemde Christina Branco een exclusief koffieconcert. Ze zal niet alleen zingen, maar ontvangt bijzondere muzikale gasten waaronder de Braziliaanse Ceumar. Christina Branco is een van de grootste en bekendste fadozangeressen. Ze wordt algemeen beschouwd als de muzikale erfgename van de in 1999 overleden Amália Rodrigues. Met haar warme en doorleefde stem en haar uitzonderlijk originele tekstkeuze -waarbij ze zorgvuldig put uit poëzie van de beste dichters- bereikt ze een groot publiek.

’s Avonds wordt Amsterdam World 2010 afgesloten met een optreden van de Senegalees Cheikh Lô. Hij is een van de bekendste Senegalese muzikanten van dit moment. Het is niet zijn unieke verschijning –met dreadlocks en patchwork kleding- dat hem onderscheidt maar zijn muziek die zich constant ontwikkelt  met een variëteit aan invloeden. De muziek van Cheikh Lô is een mix van moderne Afrikaanse en Cubaanse muziek. Recent bracht Lô zijn laatste album uit, met de titel Jamm.

Written in Music Nieuwsbrief