Marta Topferova – Trova
Door op 31 maart 2010

Artiest: Marta Topferova
Album_title: Trova
Genre: World/Latin
Release_date: 02/15/2010
Label: World Village
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2727685
Trova Marta Topferova
3.5
3.5

The London Times noemt haar al één van de meest waardige vertolkers van Latijns Amerikaanse folkmuziek. En met haar nieuwe cd Trova wordt dat duidelijk onderstreept. Als kind van Tsjechische ouders emigreert Marta Topferova met hen naar de Verenigde Staten, waar zij geraakt wordt door de aanwezige diversiteit. Gretig stort ze zich op de Spaanse taal en maakt zich deze eigen waardoor ze naast Tsjechisch en Engels ook vloeiend Spaans spreekt. Haar passie voor Latijns Amerikaanse muziekstructuren beweegt haar tot het volgen van zowel zang, als gitaar- en danslessen, waarvoor ze zelfs een half jaar naar Spanje vertrekt. Sinds haar komst naar New York City in 1996 is haar talent tot bloei gekomen en laat zij met haar fraaie stijl van Latijns Amerikaanse folklore met Oost-Europese accenten overal waar ze speelt een uitstekende indruk achter.

 Haar eerste album Sueño Verde was mede geproduceerd door Joe Boyd, die ook producties voor R.E.M, Nick Drake en Cubanismo op zijn naam heeft staan. Op haar tweede album Homage To Homeland bracht ze in 2002 een eerbetoon aan haar Tsjechische achtergrond met een collectie originele folksongs, gevolgd door twee Spaanstalige albums in 2005 en 2006 (La Marea en Flor Nocturna). Met Trova, haar derde album bij World Village, vervolgt ze haar Spaanstalige zegetocht.

Vanaf opener Juligán wordt meteen duidelijk dat de rijke, warme klanken van Marta en haar band haar doel niet missen. Op momenten dat de zon niet schijnt zorgen de heerlijke, lome doch tot in de puntjes verzorgde nummers op zijn minst voor een vrolijke glimlach op je gezicht. Met het prima spel van Aaron Halva (tres, accordeon), Roland Satterwhite (viool), Pedro Giraudo (akoestische bas) en Neil Ochoa (conga’s, bombo, cajón, pandeiro en bel) en de meeslepende en prachtige stem van Marta wordt de solide basis gelegd voor een sprankelende Spaanstalige trip vol melancholie (La Pradera en Madrugada), Cubaanse son (Descarga De La Esperanza), Argentijnse chacarera (Entre A Mi Pago Sin Golpear) en kent het album met Las Luciérnagas een ander hoogtepunt waarbij wederom de chacarera zegeviert en tevens de cueca (Nationale dans van Chili) wordt aangehaald.

Marta Topferova’s voortdurende zoektocht naar de perfecte mix van Latijns Amerikaanse muziekstijlen is op Trova op overtuigende wijze en bijzonder smaakvol in kaart gebracht. Muchas gracias Marta!

Tracklisting Trova:

 1. Julig N
 2. Camina Y Ven Pa’ La Loma
 3. La Pradera
 4. Vuelo De Cigüena
 5. Largo El Camino
 6. Descarga De La Esperanza
 7. Madrugada
 8. Entre A Mi Pago Sin Golpear
 9. La Amapola
 10. Las Luciérnagas
 11. Mar Y Cielo